Vähiravifond toetab kolme inimese ravi enam kui 35 000 euroga

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed annetavad fondile sageli näiteks suurüritustel.
Inimesed annetavad fondile sageli näiteks suurüritustel. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Augusti lõpus rahanappusel ajutiselt uute abitaotluste vastuvõtmise peatanud vähiravifond «Kingitud elu» on saanud viimase kolme nädala jooksul siiski aidata kolme inimest, kelle ravi maksab kokku üle 35 000 euro. 

Fond jätkab 67aastase leukeemiaga võitleva mehe toetamist, kelle ligi 6000 eurot kuus maksvat ravi toetatakse juba aasta aega, teatas fond. Vähk on tänu ravimile taandunud ning püsib kontrolli all. Kuid selleks on oluline, et ravi ei katkeks. Mees pole oma haigusest isegi pereliikmetele rääkinud ja kuna ta elab täisväärtuslikku elu, pole pere osanud probleeme isegi kahtlustada. 

Samuti saab fondi toega edaspidigi arvestada 67aastane narvalanna Svetlana Klaos, kelle ligi 6000 eurot kuus maksvat melanoomiravi toetab fond samuti juba aasta aega. Arstid usuvad, et Svetlana võib vähist täielikult terveneda. 

Svetlana tütar Anna rääkis, et eelmisel aastal kirjutas ta fondile esimese taotluse palvega toetada minu ema Svetlana ravikulude katmist. «Me saime positiivse vastuse ja tänu sellele saime ka ühe aasta tema elule juurde. Te ei kujuta ette, mida see tähendab minule, isale ja minu lastele,» rääkis Svetlana tütar Anna. Tema sõnul emal on praegu täiesti tavaline elu, nagu ka teistel tervetel inimestel. Mõnikord ema isegi unustab, et tal on melanoom. Ravi toimib ja me kõik tahaksime, et ema elaks võimalikult kaua. Seda tunnet, et saad emale ütelda: «Tere ema, kuidas sul läheb?», ei saa millegagi võrrelda. Anna lisas, et neil oli väga hirmus lugeda meedias artikleid, et fondil on probleeme rahadega, sest nad pidid just kirjutama uue taotluse ravikulude tasumiseks. «Kuid tänu headele Eesti inimestele ja nende annetustele läksid meie hirmud üle ja vähiravifond tuli uuesti meile appi,» lausus ta.

Svetlana ühe ravimiampulli hind on 6500€ ja neid on vaja manustada iga kolme nädala tagant. «Aga me oleme täiesti tavaline pere, kellel ei ole võimalust maksta nii suuri summasid,» lausus Anna ja tõdes, et samas ravim toimib ja kasvaja vähenes rohkem kui kaks korda. Tal on väga kahju, et haigekassa ei pea vajalikuks hüvitada antud ravimi kulusid.

Veel sai fond aidata käivitada 60-aastase Tiivi ravi, mis maksab ligi 2500 eurot kuus. Soolevähiga võitlevast naisest kirjutas 31. augustil Õhtuleht. Tema tarvis laekus fondi sihtotstarbeliste annetustena mitu tuhat eurot. 

«Oleme tänulikud meie doonoritele, kes tõttasid fondile rahahädas appi ning aitasid meil suuremad raskused ületada,» lausus vähiravifondi juhataja Toivo Tänavsuu. 

Fondi rahalised võimalused on jätkuvalt piiratud, kuid praegu on fond saanud jätkata vähemalt nende inimeste toetamist, kelle ravi on olnud mõjus juba mõnda aega. Samuti on suudetud koguda annetusi konkreetsetele abivajajatele nimeliselt. «Jätkuvalt on teretulnud iga väiksemgi toetus, sest vaid üheskoos saame kindlustada lootuse, õlekõrre, elupäevad või koguni tervenemise kõikidele,» ütles Tänavsuu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles