Itaalia küla elanikud teavad pikaealisuse saladust

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikeses külas elab iga kümnes rohkem kui saja aastaseks.
Väikeses külas elab iga kümnes rohkem kui saja aastaseks. Foto: Creative / Scanpix

Lääne Itaalias asuvas Acciaroli külas elab erakordselt palju kõrgeealisi. Teadlased uurisid välja nende saladuse.

Külas, kus elab umbes 700 inimest on rohkem kui iga kümnes küla elanik üle saja aasta vana, kirjutab The Independent. Teadlased viibisid külas kuus kuud, et välja uurida, mis on pikaealisuse saladus.

Rooma Sapineza ülikool koos Santiego meditsiinikooliga leidsid, et selles piirkonnas elavatel inimestel on oma vanuse kohta erakordselt hea vereringe . Uurijad võtsid vereproove rohkem kui 80 elanikult ning leidsid, et nende veres on üllatavalt vähe hormooni, mis suurendab veresooni. Selle veresooni laiendava hormooni osakaal oli võrrelav 20–30 aastaste inimeste omaga. Hormooni kõrge tase võib viia terviseprobleemideni. Teadlased leidsid, et antud hormooni vähesus võibki olla põhjus, miks antud piirkonnas elavad inimesed nõnda kaua.

Põhjust, miks seda hormooni nii vähe on, teadlased veel ei leidnud, kuid usuvad, et sel on tegemist toitumisharjumuste ja liikuva eluviisiga. Acciaroli külaelanikud söövad enamasti kohapeal püütud kala, oliiviõli, kodus kasvatatud jäneseid ja kanu, samuti koduaiast võetud puu-ja köögivilju. Lisaks söövad kohalikud palju rosmariini, mis aitab ajul paremini toimida, ja ka teisi vürtse.

«Kui me testisime neid vürtse, siis leidsime, et nad sisaldavad palju erinevaid ühendeid. Teaduslikud uuringud on teinud kindlaks, et happelised ained mõjuvad ajule hästi,» selgitas California San Diego meditsiini ülikooli kardioloog dr Alan Maisel.

Lisaks on selle piirkonna elanikel vähem haigusi kui teistel, kes elavad lääneriikides. «Me avastasime, et neil ei ole selliseid kroonilisi haigusi nagu USAs. Neil pole südamehaigusi, rasvumist egs Alzheimerit,» sõnas dr Maisel. «Samuti ei kannata nad katarakt ehk hallkae all. USAs on hallkae enamikel inimestel, kes on üle 80-aastased, kuid, siin ei kohanud me ühtegi.»

Oluline osa pikaelsite elus on ka seksuaalne aktiivsus. «Siinsed vanurid on seksuaalselt väga aktiivsed,» tunnistas dr Maisel. «Võib-olla on ka siin seos pikalt elamisega. Või on lihtsalt hea õhk ja elurõõm.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles