Paide kasvataja teipis autistlikul lapsel suu kinni (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide valla lasteaed-kooli direktor Margit Silluta.
Paide valla lasteaed-kooli direktor Margit Silluta. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Möödunud nädala esmaspäeval, 12. septembril teipis Paide valla lasteaed-kooli sobitusrühma õpetaja autistlikul lapsel suu kinni, sest laps ei jäänud magama ja väidetavalt häiris rühmakaaslasi.

«Kui läksin lapsele järele, tuli õpetaja ise minu juurde ja ütles, et teipis lõunauinaku ajal mu pojal suu kinni,» kõneles lapsevanem Järva Teatajale. «Tema jaoks oli see tegu täiesti normaalne. Ta seletas veel, et tal on endalgi lapsed kodus ja panevad niimoodi üksteisele teipi suu peale, kui ei taha, et teine räägib.»

Naine ütles, et tal on veel praegugi õudne juhtunut meenutada ja esialgu ei julgenud ta sellest isegi perele rääkida. «Mul on alust arvata, et minu lapse suu kinni teipimine polnud tal esimene kord, olen kuulnud, et ta on seda teistegi lastega teinud,» lausus ta.

Ema rääkis, et nägi kõnealust kasvatajat esimest korda ja nüüd ei julge ta last enam lasteaeda viia, sest asutuse direktor näis tema sõnul kasvataja käitumist mõistvat. Kodus lapsel ema sõnul magama jäämisega muret ei ole.

Omavahel kohtunud pole

Paide valla lasteaed-kooli juhataja Margit Silluta sõnas, et seni, kuni juhtunu asjaolude uurimine käib, ta seda kommenteerida ei soovi. «Tean, et nii juhtus, sellest tuli ja rääkis mulle õpetaja ise. Ma ei saa kinnitada täpselt, millal see toimus, kuid lapsevanemaga olen seni saanud suhelda vaid telefonitsi. Kavas on kohtuda kõik kolmekesi – kasvataja, lapsevanem ja mina –, kuid seni pole see meil erinevatel põhjustel õnnestunud,» selgitas ta.

Laps, kellest on jutt, kuulub Silluta ütlust mööda sobitusrühma ja käib lasteaias vähestel päevadel. Ta vajab veidi teistsugust lähenemist kui teised sama rühma lapsed, rohkem tähelepanu, tuge ja tegevust. «Sobitusrühmas käib meil 13 last ja seal on kaks õpetajat, kelle haridus vastab kvalifikatsioonile. Nad pole eripedagoogid, kuid antud juhul pole see oluline, käitumist see ei õigusta. Ükskõik, millise lapsega on tegu,» lausus ta.

Silluta hinnangul ei tasuks siiski käituda tormakalt ja kasvatajat päevapealt lahti lasta, enne tuleks kõiki asjaolusid uurida.

Paide vallavanem Veljo Tammik temaga ei nõustu. «Minu isiklik arvamus on, et ma ei pea töösuhte jätkumist selle kasvatajaga võimalikuks. See on niivõrd ebaprofessionaalne lähenemine, sõltumata põhjustest. Olen kuulnud, et lapsel polnud selle vastu justkui midagi ja et see toimus mängulises vormis, kuid selliseid asju ei tohi juhtuda. See on niivõrd ebaprofessionaalne. Kasvataja peab sellistest olukordadest suutma igal juhul üle olla,» rääkis Tammik.

Tammikule teadaolevalt oli õpetaja tol päeval sobitusrühma lastega ruumis omapäi. «Teisi tunnistajaid seal lisaks lastele ei olnud,» ütles ta. «Direktorit ma risti ei lööks, ka temal kulus aega, et saada selgeks, mis ruumis täpselt juhtus.»

Veljo Tammiku teada andis õpetaja oma käitumisest õhtul lapsele järele tulnud lapsevanemale teada. «Lugesin ka vanema kirjutatud seletuskirja, kus viimane alguses ei teadnud, kelle poole pöörduda,» avaldas ta. «Selles juhtumis võivad olla lapse väärkohtlemise tunnused.»

Eile õhtuks oli plaanis korraldada Paide valla lasteaed-kooli hoolekogu koosolek, kus osales ka vallavanem.

Võib põhjustada trauma

Eesti Autistide Ühingu juhatuse esimees Marianne Kuzemtšenko nimetas selliste meetodite rakendamist lasteaias šokeerivaks. «See on absoluutselt lubamatu,» toonitas ta. «See ei ole kusagilt pedagoogikast tulnud võte. Olen väga üllatunud, et üks pedagoog üldse sellist võtet kasutab. Minu arvates ei ole see aktsepteeritav ühegi lapse puhul ja eriti veel ühegi erivajadusega lapse puhul. Õpetajad saavad ju hariduse ja neid õpetatakse, mis on aktsepteeritav, ja see on allpool igasugust arvestust. Seda ei tohi kindlasti teha.»

Autistlikule lapsele võib selline teguviis Kuzemtšenko hinnangul mõjuda eriti halvasti: «Neil on sageli mitut tüüpi tunnetusprobleemid ja kui lapsel on materjaliga probleem, hingamise ja lõhnadega probleem, siis võib suu kinni teipimine tekitada sügava trauma, millest on tulevikus päris raske lahti saada.»

Kuzemtšenko hinnangul on igati mõistetav, et vanem ei taha enam last lasteaeda viia. «Kindel on see, et mina lapsevanemana oma last sellise kasvataja kätte rohkem ei usaldaks. Selle kasvatajaga peaks kindlasti vestlema ja vähemalt üks kohustuslik täienduskoolitus peaks talle juurde tulema. Oli ju ette teada, et see on sobitusrühm, kus lapsed ongi natuke teistmoodi ja igaüks oma muredega,» rõhutas autistide ühingu juht.

Paide politseijaoskonna juht Margus Toomsalu ütles Järva Teatajale, et teisipäeval pöördus Paide politseijaoskonda naine, kes teatas, et 12. septembril oli ühes Järvamaa lasteaias õpetaja lõunauinaku ajal tema nelja-aastase poja suu maalriteibiga kinni kleepinud. «Politsei on sellega seoses algatanud kriminaalmenetluse kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel. Juhtumi täpsemad asjaolud selgitab välja uurimine,» lisas ta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles