E-sigarettide müüjad: uute tehnoloogiate tõrjumine ohustab tervist

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigarettide müüjate ja kasutajate liidu sõnul pakuvad e-sigaretid tubaka tarvitajatele tunduvalt tervislikumat alternatiivi.
E-sigarettide müüjate ja kasutajate liidu sõnul pakuvad e-sigaretid tubaka tarvitajatele tunduvalt tervislikumat alternatiivi. Foto: Panther Media/Scanpix

E-sigarettide müüjate ja kasutajate liidu hinnangul on Eesti valitsuse plaan maksustada e-sigaretid tavasigarettidega sarnaselt aktsiisiga inimeste tervisele ohtlik.

Ameerika Ühendriikide mõttekoja Reason Foundation avaldas eelmisel nädalal, et maailma terviseorganisatsioon (WHO) on salamisi piiranud ligipääsu uutele tehnoloogiatele, mis on võimaldanud miljonitel inimestel suitsetamisest loobuda, teatas e-sigareti müüjate ja kasutajate liit. Uute tehnoloogiate, sealhulgas e-sigarettide tõrjumine seab liidu arvates ohtu inimeste tervise.

«Ka Eesti valitsuse plaan maksustada e-sigaretid tavasigarettidega sarnaselt aktsiisiga ning seada e-sigarettidele täpsed sama karmid piirangud, ignoreerib uuringutega tõestatud teavet, et tegemist on suitsetamisest loobumist toetava tootega ja vähemalt 95 protsenit vähem kahjuliku alternatiiviga» ütles E-sigareti müüjate ja kasutajate liidu juhatuse liige Ingmar Kurg pressiteate vahendusel.

Reason Foundation on vaadelnud maailma terviseorganisatsiooni tööd seoses tubaka tarvitamise leviku vähendamise raamkonventsiooniga (Framework Convention Tobacco Control). Raamkonventsioon on 2004. aastal maailma terviseorganisatsiooni koostatud leping, mille abil soovitakse kaitsta praegust ja tulevasi põlvkondi tubaka tarbimise ja tubakasuitsuga kokku puutumise hävitavate tervise-, sotsiaalsete, keskkonna- ja majanduslike mõjude eest. Eesti ratifitseeris selle raamkonventsiooni 2005. aastal.

Reason Foundationi asepresident Julian Morrise väitel on raamkonventsiooni suureks probleemiks veendumus, et ainuke viis suitsetamise vähendamiseks on suitsetajatel suitsetamine maha jätta või surra. «Seetõttu suhtub WHO uute tehnoloogiate, näiteks elektrooniliste sigarettide abil tubakakahjude vähendamisse potentsiaali väga skeptiliselt,» lisas Morris.

Hiljutises Ühendkuningriigi kuningliku arstide kolleegiumi avaldatud aruandes jõuti järeldustele, et e-sigaretid on suitsetamisest vähemalt 95 protsenti ohutumad, et seesugused seadmed peaksid olema laialdaselt kättesaadavad, ning et arstid peaksid julgustama patsiente suitsetamise asemel e-seadmeid kasutama.

Kui valitsused järgiks tubaka tarvitamise leviku vähendamise raamkonventsiooniga nõu, muutuksid e-seadmed e-sigarettide müüjate ja kasutajate liidu hinnangul vähem kättesaadavaks ja rohkem inimesi hakkaks suitsetama, mille tervisemõjud on palju hullemad.

Eestis on e-sigarettide tarvitajaid e-sigarettide müüjate ja kasutajate liidu hinnangul umbes 20 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles