Alzheimeri tõbi võib peagi ravitavaks muutuda

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni ei ole Alzheimeri vastu mõjusat ravi veel olemas.
Seni ei ole Alzheimeri vastu mõjusat ravi veel olemas. Foto: Panther Media/Scanpix

Mitmed suured ravimiettevõtted on hiljuti välja tulnud võimalike uute ravivõtetega, mis võivad tähendada, et varases staadiumis Alzheimer muutub peagi ravitavaks.

Uute meetoditega peaks olema võimalik lahustada Alzheimerit tekitavad beeta amüloidide nimelised valguosakesed, mis kogunevad ajus ja põhjustavad ajurakkude hävimist, kirjutab ajaleht Bild. Esimesed patsientidega tehtud katsed näitavad, et uutest ravivõtetest võib olla abi varases staadiumis Alzheimeri pidurdamisel.

«See ei ole veel ravi, kuid pidurdaks haiguse kulgu märkimisväärselt,» kommenteeris Kölni ülikoolihaigla psühhiaatria ja psühhoteraapia kliiniku direktor prof Frank Jesse. «Pärast paljusid aastaid [Alzheimeri] uurimises valitsenud frustratsiooni oleks see tõeline läbimurre ja teetähis.» Seni ei ole Alzheimeri tõve vastu ühtegi tõhusat ravimit leitud ja suurem osa lootustandvatest uuringutest on lõppenud pettumusega.

Ameerika Ühendriikide suure ravimiettevõtte Eli Lilly juhi John C. Lechleiteri on aasta lõpus oodata lõplikke uurimistulemusi, mis näitavad, kas ettevõttel on õnnestunud välja töötada tõhus teraapia. Kui kõik hästi läheb, peaks ravim turule tulema 2017. aasta lõpus.

Paraku ei tähendaks ka uute ravivõte kasutuselevõtt siiski, et tõhusat abi oleks võimalik saada kaugelearenenud Alzheimeri tõve korral. Surnud ajurakke nendega taastada ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles