Lõbus trenn, millega kaotada märkamatult kilosid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikesel batuudil hüpates teeb inimene intensiivemalt trenni, kui talle endale tundub.
Väikesel batuudil hüpates teeb inimene intensiivemalt trenni, kui talle endale tundub. Foto: Panther Media/Scanpix

Jumping ehk väiksel batuudil hüppamine on värske uuringu järgi parem treening kui jalgrattasõit või jooksmine.

American Council on Exercise (ACE) uuringus toodi välja, et hüpata väikesel batuudil umbes 20 minutit ei ole mitte ainult sama kasulik kui joosta, vaid tekitab parema tunde ja pakub rohkem lõbu, kirjutab TIME.

Uurijad jälgisid 24 heas vormis õpilast, kes hüppasid treeningvideo järgi 19 minutit väikesel batuudil. Samal ajal mõõdeti hüppajate südame löögisagedust ja hapnikukulu minutis.  

Batuudil hüppamist hinnati mõõduka kuni intensiivse koormusega treeninguks. See mõjus füüsiliselt samamoodi nagu 10 km/h jooksmine, rattaga sõitmine või jalgpalli, korvpalli või lendava taldriku mängimine. Kui aga katses osalejatelt küsiti, kuivõrd intensiivne treening neile tundus, arvati, et tegemist on vähese või mõõduka intensiivsusega treeninguga. Seega tajuti treeningut lihtsamana, kui see tegelikult oli.

Hüppamine tugevdab jalalihaseid. Samuti tundus see inimestele lõbus ning seetõttu muutis treeningu nauditavamaks. Uuringut juhtinud John Porcari sõnul on see oluline tegur, sest kui inimene teeb midagi lõbusat, kipub tal meelest minema, et see on ka raske füüsiline pingutus. Nii aga säilib paremini motivatsioon treeningutega ka edaspidi jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles