Zika viirus inimplasmast või uriinist tehtud ravimite võtjaid ei ohusta

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimeid tasub võtta vaid vajadusel.
Ravimeid tasub võtta vaid vajadusel. Foto: Panther Media/Scanpix

Euroopa ravimiamet hindas Zika viiruse mõju inimpäritolu plasmast ja uriinist valmistatud ravimite ohutusele ning leidis, et ohtu pole, sest tootmisprotsessid sisaldavad viiruse inaktiveerimise ning filtreerimise etappe, mille tulemusena viirus inaktiveeritakse või eemaldatakse ja lõpptootesse ei satu.

Zika viirus on valgulise kestaga RNA viirus, mis levib inimestele peamiselt moskiitode kaudu, kirjutab Eesti ravimiamet oma kodulehel. Haiguse inkubatsiooniaeg on 3-12 päeva ning kulgeb enamikel juhtudel (80% nakatunutest) asümptomaatiliselt. Sümptomaatilistel juhtudel võib tekkida 2-7 päeva kestev palavik, millele võib lisanduda teisi sümptomeid (näiteks mööduv liigesepõletik, lihasvalu, väsimus, peavalu jt). Viirus levib seksuaalsel teel ning haigelt emalt lapsele (raseduse või sünnituse ajal). Brasiilias on tuvastatud viiruse ülekandumine ka vereülekannetega.

Zika viirus esineb nii veres kui uriinis. Inimpäritolu vereplasmast ning uriinist valmistatakse aga mitmeid erinevaid ravimeid. Plasmast valmistatakse näiteks hüübimishäirete korral kasutatavaid ravimeid ning immuunglobuliine. Uriinist valmistatakse hormoonidel põhinevaid ravimeid ning urokinaase. Eestis ei ole ühtegi selliste ravimite tootjat, kuid siin on kasutuses teiste tootjate ravimeid.

Hindamise tulemusena leiti, et kõnealuste ravimite kasutajatel ei ole Zika viiruse ülekandumiseks suurenenud ohtu, kuna tootmisprotsessid sisaldavad viiruse inaktiveerimise ning filtreerimise etappe, mille tulemusena viirus inaktiveeritakse või eemaldatakse ja lõpptootesse ei satu.

Rohkem informatsiooni on leitav Euroopa ravimiameti kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles