Varajane rinnapiima andmise lõpetamine ei põhjusta gluteenitalumatust

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gluteenitalumatus sõltub noores eas söödud gluteeni sisaldavate toitude koguset.
Gluteenitalumatus sõltub noores eas söödud gluteeni sisaldavate toitude koguset. Foto: SCANPIX

Teadlased purustasid müüdi, et varane rinnapiimast võõrutamine põhjustab lastel hilisemas elus gluteenitalumatust.

Rootsis läbi viidud uuring lükkas ümber ühe peamise teooria gluteenitalumatuse põhjustest. Nimelt usuti varem, et lapse gluteenitalumatus on tingitud lapseeas varajasest rinnapiima võõrutamisest, kirjutab Local.

Lundi ülikooli toitumisspetsialisti Carin Andren Aronssoni sõnul ei ole gluteenitalumatus tingitud ka gluteeni sisaldavate toitude liiga varajasest andmisest lapsele.

Uuringust selgus hoopis, et soolehaigus tekib tõenäolisemalt lastel, kes sõid alla kaheaastaselt liiga palju gluteeni sisaldavaid toite.

«Meie uuringud näitavad, et gluteeni kogus on oluline faktor,» sõnas Aronsson. «Sellel, millal gluteeni sisaldav toit lapse menüüsse tekkis, ei ole mingit erilist tähtsust.»

Uuringu käigus uuriti 8700 Rootsist, Soomest, Saksamaalt ja USAst pärit lapse toitumist.

Rootsit uuriv osa leidis, et alla kaheaastastel lastel, kelle päevane gluteenitarbimine oli üle viie grammi, oli kaks korda suurem tõenäosus olla tulevikus gluteenitalumatu kui neil, kel jäi tarbimine alla viie grammi.

Otsest seost rinnapiima andmise ja gluteenitalumatuse vahel ei leitud.

Ühtlasi leiti, et Rootsi lastel oli suurem risk haigestuda gluteenitalumatusesse kui teistel neljal uuringus osalenud riigil.

Aronsson plaanib järgmisena uurida, et kas suurem gluteenitarbimine on põhjuseks, miks Rootsi lastel on kõrgem tõenäosus saada gluteenitalumatuks või on sellega seotud ka teised tegurid. Samuti soovib ta laiendada uuringut teistesse riikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles