«Seltsimehed unetud» saavad ravi ka väljaspool suuri linnu

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unetus on laialt levinud mure.
Unetus on laialt levinud mure. Foto: Andres Teiss

Kui varem pidid uneapnoed põdevad patsiendid abi järele Tartusse või Tallinna pöörduma, siis nüüd saab seda haigust ravida ka Ida-Virumaal.

Ravi toimub täielikult automatiseeritud mehaanilise abivahendi − CPAP-seadme abil, kirjutab Põhjarannik. Näole asetatakse une ajaks mask, mille kaudu antakse positiivne vasturõhk, mis hoiab hingamisteed mehaaniliselt lahti.

«Me õpetame patsientidele, kuidas seda seadet kasutada,» märkis doktor Iljina. «Patsient proovib seda ning kui see talle sobib, siis võtab ta CPAP-seadme koju kaasa. Hiljem loeme arvuti abil seadme mälus olevaid andmeid, vaatame, kuidas on patsient une ajal hinganud, ning määrame kindlaks apnoe-hüpopnoe indeksi. Edasi otsustame koos patsiendiga, kas ta soovib ravi jätkata või mitte. Siiani on meil olnud vaid üks edasisest ravist loobunud klient.»

Pikemalt loe Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles