Kuidas vältida viit peamist suremise põhjust? (2)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka aias toimetamist soovitatakse enda füüsiliselt aktiivsena hoidmiseks ning haiguste eemale peletamiseks.
Ka aias toimetamist soovitatakse enda füüsiliselt aktiivsena hoidmiseks ning haiguste eemale peletamiseks. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui teha iga päev 10-25 minutit trenni, väheneb rinnavähi, käärsoolevähi, diabeedi, südamehaiguse ja insuldi tekkimise risk.

Neid loetakse viieks peamiseks suremise põhjuseks, kirjutab newsmax.com.

Värske teadustöö tugineb 174 uurimistööle, mis koostati aastatel 1980 kuni 2016. Uuringust selgus, et inimesed, kes olid füüsiliselt aktiivsemad tööl, kodustes tegemistes või tegid trenni, surid väiksema tõenäosusega eespool loetletud haigustesse.

Uurimistulemuste järgi peaks inimeste füüsiline aktiivsus olema tunduvalt suurem kui maailma tervishoiuorganisatsiooni (WHO) praegused soovitused. WHO soovituste järgi peaks minimaalne füüsiline aktiivsus olema 600 METi (metaboolset ekvivalenti) nädalas. Selle abil mõõdetakse treeningu intensiivsust. MET näitab, kui palju kilokaloreid kulutatakse ühes tunnis kilogrammi kehakaalu kohta.

Uuringutulemuste järgi peaks aga inimese füüsiline aktiivsus olema 3000 METi nädalas ning see tuleks saavutada erinevate aktiivsete tegevuste kaudu. Nende seas võiks olla näiteks: treppidest kõndimine (10 minutit), tolmuimejaga koristamine (15 minutit), aiatööde tegemine (20 minutit), jooksmine (20 minutit), kõndimine või jalgrattaga sõitmine (25 minutit).

Uurimistöö avaldati ajakirjas British Medical Journal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles