Magusad joogid pühivad suu hammastest puhtaks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui toidukordade vahepeal liiga palju magusaid jooke juua, siis võib lisaks piimahammastele ilma jääda ka jäävhammastest.
Kui toidukordade vahepeal liiga palju magusaid jooke juua, siis võib lisaks piimahammastele ilma jääda ka jäävhammastest. Foto: Irmantas Gelūnas/Scanpix

Hambaarstid tuletavad kooli alguse puhul lastele ja nende vanematele meelde, et söögikordade vahepeal magusate ja gaseeritud jookide tarbimine on hammastele väga kahjulik.

Hambaaukude vältimiseks on parim jook vahetundidel tarbimiseks gaseerimata vesi, kirjutab Terviseuudised. Lisaks on oluline vältida näksimist, pesta hambaid kaks korda päevas ning külastada hambaarsti vähemalt kord aastas.

Hambaarst dr Anastassia Kuldmaa, kes on Eesti haigekassa projekti «Laste hammaste tervis» juht, selgitas, et karastusjookides olev hape kahjustab hamba pinda. «Happega kokkupuutel muutub hamba pind pehmeks ja kulub kergesti, mille tagajärjel tekib hambale happeline kahjustus e. erosioon. Tavaline hambaerosiooni põhjustaja on näiteks sidrunhapet sisaldav karastusjook, jäätee või spordijook. Ka värsked tervislikud mahlad rikuvad hambaid,» rääkis Kuldmaa.

Kuna iga vahepala põhjustab suus happe taseme tõusu ja see võib omakorda saada hambaaukude põhjuseks, siis ei tohiks tohtri sõnul söögikordade vahel magusaid jooke tarbida. Söögikordade vahele peaks Kuldmaa sõnul jääma vähemalt kolm tundi. «Mahla võib loomulikult endale lubada, kuid seda tuleks tarbida söögi ajal, vahetult enne või pärast sööki ning kindlasti mitte söögikordade vahele jääval ajal,» lisas ta.

Ebameeldivate üllatuste vältimiseks soovitavad hambaarstid kontrollida hambaid kindlasti vähemalt üks kord aastas. Hammaste ravi ja kontroll on haigekassa lepingupartnerite juures kuni 19aastastele tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles