Joodiku tunneb ära naha järgi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne alkoholitarbimine võib muuta naha seisundit.
Liigne alkoholitarbimine võib muuta naha seisundit. Foto: Panther Media/Scanpix

Liigne alkoholi tarbimine või alkoholi kuritarvitamine võib põhjustada paljusid tervisehäireid ning on mitmete nahaprobleemide põhjuseks või neid süvendavaks teguriks.

Maksahaigusest põhjustatud nahamuutused on näiteks ämblikhemangioomid, palmaarerüteemid, ikterus ja hüperpigmentatsioon, kirjutab Terviseuudised.

Ämblikhemangioomid on saanud nime oma välimuse tõttu. Veresooned (ämblikujalad) ulatuvad igas suunas väljapoole keskse veresoone (keha) keskelt. Sarnaselt kõikidele veresoontele muutuvad ämblikhemangioomid kahvatumaks, kui neile survet avaldada. Nad võivad pulseerida. Kõige sagedamini esineb neid näol, kaelal, rinnal, käsivartel, käelabadel ja kõhul. Paljud ämblikhemangioomid on seotud maksatsirroosiga (maksa armistumisega), mida põhjustab kõrge östrogeenitase.

Palmaarerüteem on krooniline alkoholist põhjustatud maksahaigus, mis võib põhjustada naha punetust. Ka selle põhjuseks peetakse östrogeeni, kuna vahel täheldatakse seda ka normaalse raseduse ajal.

Alkoholist põhjustatud maksahaigusega patsientidel muutuvad nahk ja silmavalged tihti kollakaks. Sellist seisundit, mida nimetatakse ikteruseks, põhjustab bilirubiin - aine, mis tekib punastest vererakkudest saadud heemi lagunemise tulemusena. Ägeda ja kroonilise maksahaiguse korral on bilirubiini metabolism häiritud. Maksa toime paranemisel ikterus taandub.

Naha tumenemine (hüperpigmentatsioon) silmade ja suu ümber ning jalgadel võib olla seotud kroonilise maksahaigusega. Selle põhjus on ebaselge.

Loe alkoholijoobe muud mõjude kohta Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles