Arstide liit: erakordsed väited nõuavad erakordseid tõendeid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radioloogiliste uuringute alla kuuluvad ka röntgenülesvõtted.
Radioloogiliste uuringute alla kuuluvad ka röntgenülesvõtted. Foto: Panther Media/Scanpix

Arstide liit lükkab ümber telesaates «Pealtnägija» esinenud endise radioloogi ja varasema terviseameti järelevalveosakonna juhtivinspektori Peeter Mardna väited, et kolmandik uuringutest dubleeritakse ja kokkuhoid selle vältimiseks oleks ligikaudu 15 miljonit eurot.

«Erakordsed väited nõuavad erakordseid tõendeid. Kui miski on täielikus vastuolus meile teadaolevaga, siis on tegemist kas suure avastuse või jamaga,» kirjutab arstide liit oma kodulehel.

Tuginedes haigekassa andmetele, tõi liit välja, et 2015. aastal osutati radioloogilisi uuringuid kokku 571 640 patsiendile. Sama radioloogilist uuringut korrati 72h jooksul 3803 patsiendile ning korduvate uuringute rahaline mõju on umbes 90 000 eurot.

2016. aasta I poolaastal osutati radioloogilisi uuringuid kokku 373 779 patsiendile, sama radioloogilist uuringut korrati 72h jooksul sealjuures 1933 patsiendile ning korduvate uuringute rahaline mõju on umbes 49 000 eurot.

Liit tõdes, et kokkuvõttes on telesaates esitatu väär. «Topeltuuringute mõju on marginaalne,» tõi liit välja ja lisas, et tervishoiust peab rääkima, kuid see saab põhineda vaid faktidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles