Toidulisandid viisid väikese briti poisi haiglasse (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisanditega liialdamine võib olla väga ohtlik.
Toidulisanditega liialdamine võib olla väga ohtlik. Foto: Panther Media/Scanpix

Inglismaa arstid hoiatavad alternatiivsete ravimite ees, sest hiljuti viidi seal väike laps toidulisandite kasutamise järel haiglasse.

Kui nelja-aastane autislik poiss haiglasse jõudis, oli ta alternatiivsete ravimite võtmise tõttu juba kolm nädalat oksendanud, vahendab The Telegraph ajakirjas British Medical Journal avaldatud juhtumit. Lapsel oli ka kõhukinnisus ja ta oli kaalust kolm kilo alla võtnud. Haigla erakorralise meditsiini osakonnas diagnoositi poisil hüperkalkeemia ehk väga kõrge kaltsiumitase veres.

Juhtumit hakkas uurima politsei, kes selgitas välja, et ravitseja oli soovitanud poisi perel anda talle 12 erinevat toidulisandit, mis sisaldasid muu hulgas kaltsiumit, D-vitamiini, kaamelipiima ja tsink.  

Poisi vanemad teavitasid arsti lapsele antud toidulisanditest alles kolm päeva pärast seda, kui laps haiglasse. Arstide sõnul peaks läbitud alternatiivsed ravikuurid olema patsiendiandmete lahutamatu osa. Kui arstid ei tea, mida on patsient endale sisse söönud, siis võivad paljud kõrvalnähud märkamata jääda.

Arstide sõnul olid lapse vanemad šokeeritud sellest, et toidulisandid, mida nad pojale heade kavatsustega andsid, tegid lapse haigeks. Arstide hinnangul nähakse toidulisandites sageli ohutut alternatiivi ravimitele, kuid see juhtum näitab veel kord, et toidulisanditel võib olla ohtlikke kõrvalmõjusid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles