Uuring: vähesed teavad, et 112 on kogu euroliidu abinumber

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
112 on kogu Euroopa Liidu hädaabinumber.
112 on kogu Euroopa Liidu hädaabinumber. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vaid neljandik Euroopa Liidu kodanikest teab, et 112 on kogu liidu hädaabinumber ja sellelt saab politseid, tuletõrjet või kiirabi kutsuda kõikides liikmesriikides, selgub hiljutisest Eurobaromeetri uuringust.

Näiteks Kreekas, Itaalias, Suurbritannias ja Küprosel on selline teadmine vähem kui kümnel protsendil elanikkonnast. Samuti ilmneb statistika võrdlusest, et üleliidulisest hädaabinumbrist informeeritus pole viimaste aastatega suurt kasvanud – kolme aastaga on inimeste teadlikkus suurenenud vaid neli protsenti.

Samas ei ole olukord nii kehva kõikides riikides. Näiteks luksemburglastest, tšehhidest, slovakkidest, soomlastest ja poolakatest teab 112 kasutusvõimalusi enamik. Riikide võrdluses on üsna heal positsioonil on ka Eesti – meil on üle-euroopalisest abinumbrist teadlik 44 protsenti, Leedu tulemus on ühe protsendi võrra parem, Läti oma aga tunduvalt halvem (26 protsenti).

Uuring osutab ka, et vähene teadlikkus ei ole ainult kodanike endi süü. Enamik Euroopa Liidu riike väidab küll, et on 112 tutvustamiseks teinud teavitustööd, kuid uuringus märkis vaid 27 protsenti liidu kodanikest, et on selle kohta viimase aasta jooksul mingit infot saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles