13 toitu, mis tekitavad sõltuvust

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirtoidus kipub olema liialt kaloreid ja rasva.
Kiirtoidus kipub olema liialt kaloreid ja rasva. Foto: Panther Media/Scanpix

Tervisliku eluviisi ja kaalu jälgimine võib olla paras väljakutse, eriti kuna mõned toidud justkui tekitaksid sõltuvust.

Teadlaste sõnul võivad tõesti mõned toidud mõjuda inimesele sama sõltuvust tekitavalt kui heroiin või kokaiin, kirjutab Medical Daily.

Treeninguga saab lisakilodele tuule alla teha. Samas selgus uuringust, et ülesöömine muudab ajufunktsioone ning suurendab sõltuvuse tekkimise tõenäosust.

Sarnasused toidu ja narkosõltuvuse vahel on märgatavad. Kõrge kalorluse ja rasvasisaldusega toidud mõjutavad ajus naudingutele suunatud keskusi, nagu ka kokaiin ja heroiin. Mida rohkem inimene seesuguseid toite sööb, seda rohkem ta tahab neid naudingute keskusi mõjutada.

Lisaks areneb mõnest toidust sõltuvusse sattunud inimesel nn sallivus kindla toidu vastu. Ehk siis selle asemel, et inimene tunneks täiskõhutunnet, sööb ta aina edasi, kuigi toit pakub talle aina vähem naudingut. Sellisesse lõksu ei pruugi aga sattuda ainult inimesed, kes on oma kaaluga hädas, ka normaalkaalus inimesed võivad kaotada kontrolli oma söömisharjumuste üle.

Millised toidud tekitavad sõltuvust?

Peamiselt tekitavad sõltuvust kõrge kalori- või rasvasisaldusega toidud. Samuti söögid, mida on töödeldud või mis sisaldavad palju suhkrut. Neist saab välja tuua:

  1. Pitsa
  2. Šokolaad
  3. Küpsised
  4. Jäätis
  5. Friikartulid
  6. Juustuburger
  7. Gaseeritud joogid
  8. Kook
  9. Juust
  10. Peekon
  11. Krõbedad kanatiivad
  12. Saiakesed
  13. Plaksumais

Arstid on kasutanud toidusõltuvuse tuvastamiseks Yale'i testi, mille küsimused on võimalik alla laadida siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles