Madis Tiik: e-tervise sihtasutus teenib ametnike huve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Tiik
Madis Tiik Foto: Liis Treimann

E-tervise sihtasutuse (ETSA) endise juhi Madis Tiigi hinnangul on sihtasutuse kinnipanemine vältimatu, sest sinna kuuluvad ametnikud püüavad eelkõige oma elu lihtsamaks teha, kuid Eesti haigekassa juht Tanel Ross sellega nõus ei ole.

«Eks see oli juba 2011. aastal selge, et ühise nimetaja leidmine on keeruline ja huvide konfliktid raviasutuse juhtide kui nõukogu liikmete vahel on ilmsed,» kommenteeris Tiik Med24le sotsiaalministeeriumi algatust e-tervise sihtasutuse sulgemiseks ja selle ülesannete üleviimiseks uude loodavasse valitsusasutusse ­tervise ja heaolu infosüsteemide keskusesse. Kuna e-tervise asutajate tahte vastaselt ei saa selle nõukogu liikmeid muuta, siis ongi Tiigi arvates ainus võimalus sihtasutuse õigusliku vormi muutmine.

«Küsimuseks on ja jääb nõukogu liikmete huvide konflikt ja riigi võimetus kodanikele vajalike otsuste läbiviimisel ETSA nõukogus. Sotsiaalministeerium on kogu SA tegevuse ajal soovinud suuremat kontrolli, kuid samas puudus ministeeriumis pädevus ise ETSA strateegiat juhtida. Näiliselt esindatakse küll kodanike huve, kuid sisuliselt ametnike huve, eesmärgiga endale elu lihtsamaks teha,» rääkis Tiik. Ta avaldas lootust, et sotsiaalministeeriumis on nüüd ka selge visioon, kuidas asju paremini teha.

Ministeeriumi esindajate sõnul pidurdab ETSA praegune eraõiguslik sihtasutuse juriidiline vorm talle antud ülesannete tõhusat täitmist, tervise infosüsteemi koordineerimist ja tõhusat andmehõivet. Tiigi sõnul on huvide konflikt e-tervise sihtasutuses olnud ka reaalne takistav probleem, sest kodaniku ehk patsiendi hääl on ETSAst täielikult puudunud ja esiplaanil on olnud ametnike ja suurhaiglate huvid.

Tiigi hinnangul on muudatus vältimatu IT-halduse seisukohast ja selle tulemuseks oleks eelkõige nõrgemini hallatud  andmekogude halduse kulude langus ja kvaliteedi tõus. «Ei ole tegelikult vahet, kas teised andmekogud viiakse ETSA alla, ministeeriumi osakonnaks või eraldi allasutuseks – peamine on see, et need oleks kvaliteetselt hallatud ja juhitud. Selleks on aga vaja eelkõige sotsiaalministeeriumi siseseid otsuseid,» lisas ta.

ETSA nõukogu liikme, Eesti haigekassa juhi Tanel Rossi sõnul nõukogu jõude istunud siiski ei ole. «Nõukogu liikmena võin kinnitada, et E-tervise Sihtasutus on aastate jooksul teinud kõigi tegevjuhtide ja töötajate ühiste pingutuste tulemusena ära suure töö Eesti tervishoiusüsteemi infotehnoloogilise taristu loomiseks ja arendamiseks,» rääkis Ross Postimehele. Tervise infosüsteemi (TIS) edastatava terviseteabe maht on tema sõnul pidevalt kasvanud ja terviseteenuse osutajad on seda teavet ka üha enam kasutama hakanud. Seejuures mängib Rossi hinnangul väga olulist rolli patsiendiportaal.

«Haigekassa ja ETSA on olnud aastate jooksul tihedas koostöös, muu hulgas on tagatud TISi ja patsiendiportaali kaudu juurdepääs digiretsepti andmekogule ning TISi kaudu toimib e-konsultatsiooni teenus. Ei ole vähetähtis, et ETSAsse on aastatega koondunud oluline e-tervise praktiline oskusteave,» rõhutas Ross.

Sellegipoolest on kavandatav e-tervise sihtasutuse kinnipanemine tema sõnul õigustatud. «E-tervise tähtsus Eesti tervishoiu üldises korralduses kasvab pidevalt, olulisemaks muutub sotsiaalministeeriumi strateegilise juhtimise tähtsus kogu sektoris ning seega on ka mõistetav otsus haldusala IT, sh ka e-tervise juhtimise, elluviimise ja vastava oskusteabe koondamine ühte uude asutusse. Oluline on seejuures siiski jätkuv tihe koostöö tervishoiusektori kõigi osapooltega, et muuhulgas tagada e-tervise keskse taristu ja uute teenuste tulemuslik arendamine ja nende sujuv rakendamine,» sõnas Ross.

ETSA nõukogu esimees on sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo ja sinna kuuluvad lisaks Rossile ka sotsiaalministeeriumi digitaalvõimekuse arendamise osakonna juhataja Imbi Kivi-Sild, rahandusministeeriumi infotehnoloogiakeskuse direktor Margus Noormaa, Ida-Tallinna keskhaigla finantsjuht Kersti Reinsalu, Põhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse liige Andrus Remmelgas, Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto, Eesti haiglate liidu esindaja Kalev Karu, Eesti kiirabi liidu juhatuse esimees Ago Kõrgvee ja Eesti perearstide seltsi esinaine Diana Ingerainen.

Loe intervjuud Madis Tiigiga portaalist Med24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles