Nii mitu minutit liigutamist hoiab ülekilod lapsest eemal

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka lapsed võivad olla ülekaalus, kuid õnneks on võrdlemisi lihtne seda olukorda muuta.
Ka lapsed võivad olla ülekaalus, kuid õnneks on võrdlemisi lihtne seda olukorda muuta. Foto: Panther Media/Scanpix

Soomlaste värske uuringu järgi ei vaja lapsed ülekaalust pääsemiseks pikki trenne, piisab vaid kümnest minutist päevas.

Ida-Soome ülikooli teadlased uurisid füüsilise aktiivsuse ja mitteaktiivse eluviisi suhet ning selle mõju rasvumisele ja füüsilisele vastupidavusele kuue- kuni kaheksa-aastaste laste seas, kirjutab Yle. Uuringus osales enam kui 400 last Ida-Soome lääni suurimast linnast Kuopiost. Teadustööd võeti arvesse ka teisi tegureid, nagu toitumine ja uni.

Teadustöö kinnitas, et mida rohkem lapsed liikusid, seda väiksem oli nende keha rasvaprotsent. Üllatav oli uurijate hinnangul aga see, et isegi lühikest aega füüsiliselt liigutamine mõjus väga positiivselt. Lastel, kes tegi päevas kümme minutit trenni, oli 26 kuni 30 protsenti vähem rasvkude kui neil lastel, kes ei olnud üldse kehaliselt aktiivsed. Samuti selgus, et asendades kümme minutit istumist päevas kümne-minutilise madalal koormusel treeninguga, vähenes rasvasisaldus organismis.

Uurijad tõdesid, et kui vähendada seda aega, mil lapsed peavad paigal istuma, saab efektiivselt vähendada ka nende ülekaalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles