Vaata, milliseid suuri muudatusi lubatakse e-tervises (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-kiirabi peaks hakkama veelgi paremini tööle.
E-kiirabi peaks hakkama veelgi paremini tööle. Foto: Mihkel Maripuu

Uus patsiendiportaal ja digiregistartuur – need on vaid paar muudatus, mis sotsiaalministeeriumi digitaalvõimekuse arendamise osakonna projektijuhi Indrek Jakobsoni sõnul peaksid lähiajal valmis saama.

Järgmiseks on esmalt plaanis digisaatekirja täiustatud versiooni arendamine ja digiregistratuuri arenduste ettevalmistamine. Esimene tähendab seda, et digisaatekiri muutub kvaliteetsemaks, mis omakorda võimaldab eriarstil abi täpsemini osutada. Digiregistratuuri arenduse osas soovitakse esimese etapi lõpuks võimaldada patsiendil ühest kohast pärida kõikide haiglate vastuvõtuaegu.

Samuti arendatakse e-kiirabi 2.0, mis kiirabitöötajatele tähendab paremat kasutajamugavust ning tõstab seeläbi töö efektiivsust.

Lisaks võetakse lähikuudel kasutusse pikalt arendatud uus infosüsteem terviseameti laboriteenistusele, mis viib terviseameti sisemised tööprotsessid ning klientidega suhtluse kaasaegsele ja efektiivsemale tasemele.

Ettevalmistamisel on ka uus patsiendiportaal, mis toetab patsiendi ja arsti vahelist koostööd väljaspool arstikabinetti, hoiab kokku patsiendi aega ning vähendab arstide töökoormust.

Lisaks valmistatakse ette perearstidele mõeldud krooniliste haigete ravi järjepidevust toetav rakendus ja paberil surmatõendi digitaliseerimine.

Personaalmeditsiinis valmistatakse ette ravikvaliteeti parandavad otsustustoed, mis tähendab ravis kiiremaid ja täpsemaid otsuseid. Personaalmeditsiini otsustustoe projekt on üks osa kogu personaalmeditsiini programmist. Selle projekti tulemuseks on personaalmeditsiini otsustustugi, mis on testitud ning arstidele kasutamiseks sobilik. Otsustustoega prognoositakse geeni- ja terviseandmete põhjal inimesi ohustavaid haigusi, kavandatakse ennetustegevusi ning määratakse vajadusel täpne ravi. Personaalmeditsiiniga soovitakse parandada rahvatervist ja ravikvaliteeti ning ühtlasi vähendada tervishoiu kulusid. Projekt viiakse läbi kahe aastaga.

Lisaks eelnevale valmistatakse ette ka uut sündmuspõhist tervise infosüsteemi 2.0, mis teeb iga kontakti tervishoiusüsteemiga koheselt nähtavaks ja kasutatavaks ka teistele tervishoiutöötajatele, et jällegi hoida kokku patsiendi aega ja vältida kulukat teenuste dubleerimist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles