Pulsikella näitudele ei saa kindel olla

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pulsikella kasutavad sageli ka harrastussportlased.
Pulsikella kasutavad sageli ka harrastussportlased. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi käel kantavad pulsikellad muutuvad üha populaarsemateks, ei pruugi nende andmed olla täpsed.

Kui rinnale kinnitatavate elektroodide abil töötavate pulsivööde tulemuste täpsus on leidnud kinnitust, siis randmel kantavate pulsikellade andmete täpsus on ebaselge, leiti ajakirjas JAMA avaldatud teadustöös.

Uuringus võrreldi nelja populaarse käel kantava pulsikella näite erineva kehalise koormuse puhul. Need kellad kasutavad optilist sensorit, mis saadab valgust randmele ja seejärel mõõdab tagasi tuleva valguse hulka. Nendeks kelladeks olid: Apple'i kell, Fitbit Charge HR, Mio Fuse ja the Basis Peak. Kuigi osa neist andis täpsema tulemuse kui teised, polnud ükski uuritud kelladest niivõrd täpsete tulemustega kui pulsivööd.

Uurimistöö autor dr Marc Gillinov Clevelandi kliinikust tõdes, et inimesed ei pea nüüd oma randmelt pulssi mõõtvaid seadmeid ära viskama, kuid kui nende tervise või harrastuste jaoks on väga olulised täpsed tulemused, tasub osta pulsivöö. 

Gillinov lisas, et käel pulsikellu kandvatel inimestel ei tasu sattuda paanikasse, kui näidud on väga kõrgev või liialt madalad. Need võivad olla lihtsalt valed. «Seda ikka juhtub,» lausus ta ja soovitas lihtsalt natukese aja pärast näitu uuesti vaadata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles