Kumb on kasulikum – koorevõi või margariin? (1)

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidevalt on arutatud, kas tasuks eelistada võid või margariini.
Pidevalt on arutatud, kas tasuks eelistada võid või margariini. Foto: SCANPIX

Nii või kui ka margariini ümber on aastaid olnud palju infomüra ja nii ei tea paljud veel tänagi, mida nad siis täpsemalt eelistama peaksid.

Hirm küllastunud rasvade ja nendest tingitud südamehaiguste ees tõi veel hiljutigi kaasa soovitused tarbida taimseid rasvu, mis väidetavalt veresooned puhtana hoiavad ja ohtlikult kõrge kolesteroolitaseme eemale tõrjuvad, kirjutab Terviseuudised.

Nii võibki poeriiulitelt leida erinevad margariine ja taimeõlisid, igaüks neist suus sulavaks, kergelt määritavaks ja tervislikuks kuulutatud.

Teadus väiteid ei kinnita

Kindlasti olete kuulnud, et taimeõlidest räägitakse kui südamesõbralikest õlidest, vastandina artereid ummistavatele küllastunud rasvadele. Peamiselt oomega-6-rasvhappeid sisaldavate taimeõlide baasil tehtud margariinid peaksid reklaami kohaselt alandama vererõhku, stimuleerima kaalukadu ja parandama üldist tervist. On ainult üks probleem – ei teadus ega ka praktiline kogemus näi neid väiteid toetavat.

Taimeõlid ja neist tehtud margariinid toodetakse rapsi-, soja-, maisi-, päevalille-, värvohaka jms seemnetest. Vastupidiselt võile või kookospähkliõlile ei ole neid õlisid võimalik toota lihtsa pressimise ja eraldamise teel, need tuleb taimedest keemiliselt ekstraheerida, desodoreerida, pleegitada, stabiliseerida. Antud protsesside tulemusena kaotavad rafineeritud õlid enamuse taimedes algupäraselt olnud vitamiinidest, fütotoitainetest ja antioksüdantidest.

Loe Terviseuudistest, miks pole hea hüdrogeenimine ja miks teevad polüküllastumata rasvad halba.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles