Une pikkus võib mõjutada meeste viljakust

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka viljakusele on kõige parem magada 7 kuni 8 tundi.
Ka viljakusele on kõige parem magada 7 kuni 8 tundi. Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuringu järgi võib väheneda mehe viljakus, kui ta magab liiga palju või vähe.

Uuringus jälgitud 790 paari põhjal tõid teadlased välja, et kui mees magab alla 6 tunni või enam kui 9 tundi, väheneb tema viljastamisvõime. Kuu jooksul oli see tõenäosus 42 protsenti väiksem, kirjutab  News Max.

Teadustöö autor Lauren Wise Bostoni ülikoolist rääkis, et see tuleb tõenäoliselt hormoonidest. Wise selgitas, et testosteroon on viljastumise puhul väga oluline meeshormoon ning ka varasemates uurimustes on seostatud piisavat uneaega  testosterooni tasemega.

Kõik uuringus osalenud paarid üritasid last saada ning olid proovinud seda vähemalt pool aastat. Osalejad vastasid küsimustele unerütmi ja unehäirete kohta. Neil meestele, kel oli enam, kui poolel kordadel unega probleeme, oli väiksem tõenäosus oma partneri viljastamiseks, kui neil, kel polnud unega probleeme.

Kuigi uuringus leiti seos magamise ja viljakuse vahel, vajab teema jätkuvalt pikemat uurimist. Samas jäi seos alles ka siis, kui analüüsi kaasati teised viljakust mõjutavad tegurid nagu kehamassiindeks või vahekordade sagedus.

Wise lisas, et kesise ööunega võib kaasneda ka ebatervislik elustiil ja vähenenud libiido, kuid uurimistöös üritasid nad siiski ka neid tegureid arvesse võtta. 

Teadustööga saab lähemalt tutvuda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles