Paljude naiste piinlik mure: haisu põhjustavad tupebakterid

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgevahelt tulev ebameeldiv lõhn teeb muret paljudele naistele.
Jalgevahelt tulev ebameeldiv lõhn teeb muret paljudele naistele. Foto: Panther Media/Scanpix

Ligikaudu kolmandikku naistest kimbutab ebameeldiv tupehaigus, mis võivad panna hargivahe ebameeldivalt haisema ja rikkuda suguelu.

Austraali arsti, dr Brad McKay sõnul esineb üle kolmandikul 15–44aastastest naistest bakteriaalne vaginoos, kirjutab news.com.au. Selle haiguse puhul on tupes olevate mikroobide normaalne kooslus häirunud: tupes väheneb piimhappebakterite hulk ja seal hakkavad võidutsema anaeroobsed bakterid. Haiguse tõttu saab kahjustada tupe limaskest, mistõttu tekib tupes ka põletikule sarnanev seisund. Tupest võib hakata tulema hallikat, ebameeldiva lõhnaga voolust, kuid bakterite tasakaalu häirumine võib jääda ka märkamata, sest paljudel naistel ei tekigi kaebusi.

Tekkepõhjused

Iga naise tupes käib bakterite vahel pidevalt võistlus ja ideaalse bakterite tasakaalu võivad rikkuda näiteks ebapiisav hügieen, kuupuhastus, seksmänguasjad, suguühe, tampoonid ja sobimatu seebi kasutamine. Bakteriaalset vaginoosi võib põhjustada ka uue partneriga suguelu alustamine või mõne suguhaigusega nakatumine. Kuigi bakteriaalse vaginoosi põhjus jääb sageli leidmata, on seda haigust seostatud sagedase partnerite vahetamisega. Samuti esineb bakteriaalset vaginoosi sagedamini naistega seksivatel naistel.

Haigusega kaasnevad ohud

Ohtlik võib bakteriaalne vaginoos olla rasedatele, kes võivad seetõttu enneaegselt sünnitada. Kasvab ka loote nakkushaigustesse jäämise oht. Kui naine on juba haigestunud bakteriaalsesse vaginoosi, siis suureneb ka suguhaigustesse jäämise risk.

Kuna voolusel on spetsiifiline kalalõhn, mis tugevneb eriti pärast vahekorda, siis võib see probleem rikkuda ka naise suguelu ja suhte partneriga. Naisel, keda on bakteriaalne vaginoos kord juba kimbutama hakanud, on sellest keeruline lahti saada.

Diagnoos ja ravi

Bakteriaalse vaginoosi kahtlus tekkib arstil tavaliselt lõhna tundes, kuid kindlaks tehakse see haigus tupest võetud proove laboris analüüsides.

Kuigi igaüks meist teab, et kummaliselt lõhnavaid kehaosi peaks kõigepealt pesema, tuleks bakteriaalse vaginoosi puhul sellest hoiduda. Tupe pesemine spetsiaalse dušiga hoopis süvendab probleemi, sest lisaks kahjulikele bakteritele viib vesi endaga kaasa ka piimhappebakterid, mis neid kontrolli all hoiavad. Piimhappebakterid eritavad piimhapet, mis takistab tupes teiste bakterite, seente ja viiruste kasvu. Haisvat voolust tekitavad bakterid paljunevad aga piimhappebakteritest kiiremini ja kui viimased seda kasvu ei takista, siis veelgi kiiremini.

Tavaliselt ravitakse bakteriaalset vaginoosi antibiootikumidega. Ravi kestab vähemalt nädala ja lisaks antibiootikumidele on viimasel ajal on paljud arstid hakanud patsientidele välja kirjutama ka spetsiaalset geeli. Mõni kord võib tupe raviks kasutatavat antibiootilist kreemi vaja minna neli kuni kuus kuud, enne kui haigus lõplikult kaob.

Teadlased otsivad paremat lahendust

Teaduse areng võimaldab teadlastel ebameeldivat voolust põhjustava bakteri geene täpsemalt uurida. Nii on uuringute käigus välja sõelutud mõned piimhappebakterid, mis võiksid bakteriaalse vaginoosi vastu eriti hästi aidata. Selle Lactobacillus crispatuse nimelise bakteri abil muutub tupe keskkond parasjagu happeliseks ja see tugevdab ka tupe limaskesta. Nüüd töötavad teadlased välja probiootilist pessaari, mis võik pakkuda lahendust paljude naiste muredele.  

Uue ravimi tulekuni on parim lahendus antibiootikumid. Naised, keda bakteriaalne vaginoos kimbutab, peaksid aga loobuma tupepiirkonna lõhnastamisest ja vannis vedelemisele eelistama duši all käimist. Puhta vee ja seebiga tuleks neil pesta vaid tupe välimist, mitte sisemist osa.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles