Lihtne test: kas oled üleväsinud?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimene vajab puhkust.
Inimene vajab puhkust. Foto: Panther Media/Scanpix

Dr Michael Mosley soovitab teha üleväsimuse kahtluse korral testi, mille töötas välja Chicago ülikooli professor Nathaniel Kleitman.

Testi tegemiseks tuleb heita pärastlõunal pimedas ruumis voodi peale selili ning sirutada käsi üle voodi ääre ja hoida käes lusikat, kirjutab Independent. Enne seda tuleks panna voodi kõrvale, samasse kohta, kuhu lusikat hoidev käsi ulatub, metallist kandik. Enne voodile heitmist tuleks vaadata ka kella ning panna kellaaeg kuhugi kirja.

Nüüd peaks inimene jääma magama. Küsimus on selles, kas ta jääb ning kui kaua aega selleks kulub. Kui inimene jääb magama, kukub lusikas kolksuga vastu metallist kandikut ning tõenäoliselt ärkab magaja üles. Ärkamise järel tuleks vaadata kohe kella, et oleks selge, kui kaua kulus uinumiseks aega.

Professor Kleitmani testi tulemuste järgi võib öelda, et kui inimene jäi magama kuni viie minuti jooksul, võib olla tegemist tõsise unepuudusega. Kümne minuti jooksul uinumine võib aga tähendada, et inimesel öösel magamisega raskusi. Kui aga sellises olukorras uinumiseks kulub rohkem kui 15 minutit, ei ole inimene ilmselt üleväsinud.

Testi puhul on muidugi alati ka oht, et lusikas kukub metallist kandikust mööda. Dr Mosley sõnul on lihtsam variant panna endale 15 minuti pärast äratuskell ning vaadata, kas uinud enne äratuskella või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles