Suuhingamine võib kaasa tuua tõsiseid terviseprobleeme

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui laps suu kaudu hingama hakkab, siis tuleb kõigepealt vaadata, kas tal takistab midagi nina kaudu hingamist.
Kui laps suu kaudu hingama hakkab, siis tuleb kõigepealt vaadata, kas tal takistab midagi nina kaudu hingamist. Foto: Madison Kienow/Caters News Agency/Scanpix

Suuhingamist võib viia ebameeldivate terviseprobleemideni, mille ennetamiseks tuleks hingamisprobleemidega last varakult märgata.

Suuhingamine toob endaga kaasa kaheksa olulist terviseprobleemi, kirjutab ortodont Triin Jagomägi portaalis Terviseuudised. Need on järgmised:

  • Halb rüht – suu kaudu hingamise korral, kallutatakse pea kuklasse, õlad vajuvad ette
  • Suukuivus – suu kaudu hingamine kuivatab suu limaskesta
  • Hambakaaries - kuna suu on kuiv, siis sülje reminelariseeriv ja puhastav toime ei saa hambaid kaitsta
  • Parodondikoe probleemid – kuivas suus muutub bakteriaalne koostis
  • Hambumusanomaalia - avatud suu muudab tasakaalu süsteemis milles hambakaared arenevad
  • Kõneprobleemid  – keele vale asend ja hambumusanomaalia raskendab hea kõne tekkimist
  • Uneaegsed hingamishäired – öösel kokku vajunud hingamisteed takistavad lapse aju hapnikuga varustamist
  • Välimuse muutus – ebaõigest rühist ja hambumusanomaaliast tingitud nähtav välimuse muutus

Selleks, et neid muresid vältida, tuleks vale suu- ja näopiirkonna funktsiooniga last varakult märgata, sest teismelistel ja täiskasvanutel on sel põhjusel tekkinud muutusi väga raske korrigeerida. Levinud probleemid on suuhingamine, suuhingajad, keele vale asend neelamisel ja puhkeolekus, kinnine keelekida, logopeedilised probleemid, uneaegsed hingamishäired, ja näpu või luti imemine.

Keele asend võib olla vale harjumusest, ninahingamise takistusest ja kinnisest keelekidast. Kui lapse hingamisteed ei ole vabad, siis võib laps vajad kirurgilist ravi, mille käigus eemaldatakse hingamist takistavad adenoidid ja vahel ka kurgumandlid.

Seejärel tuleb õppida ära uus, tervislik keeleasend. See vajab igapäevast harjutuste tegemist kuni uus asend on kinnistunud ja sellele ei ole vaja mõelda. Vale harjumuse ümberõpe ei ole lihtne, vaid kestab umbes üheksa kuud kuni aasta ja nõuab koostööd ning tahtmist nii lapselt kui ka perelt. Selle juures võib abi olla uue eriala esindajad, kelleks on müofunktsionaalne terapeut. Kuna haigekassa ravi ei kata, tuleb selle kulud patsiendil endal kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles