Üha enam noori keeldub alkoholist

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholist keelduvad noored peavad sageli arvestama, et nende otsust kritiseeritakse.
Alkoholist keelduvad noored peavad sageli arvestama, et nende otsust kritiseeritakse. Foto: PantherMedia / Scanpix

Kuigi 83 protsenti 15-aastastest poistest ja 85 protsenti 15-aastastest tüdrukutest on vähemalt ühe korra elus alkoholi tarvitanud, on Eestis siiski olemas ka nn keeldumisekultuur ehk soov öelda alkoholile ei ja jääda oma otsusele kindlaks.

Jälgides foorumite arutelusid mittetarvitamise ja keeldumise üle, selgus, et noored käivad muuhulgas uurimas, kuidas alkoholi vähem tarvitada, kuidas alkoholi tarvitamisest loobuda või kuidas jääda kindlaks oma otsusele alkoholi mitte tarvitada, leidis Tartu ülikooli meedia ja kommunikatsiooni doktorant Mari-Liisa Parder oma magistritöös «Kuidas rääkida teismelistele alkoholist? Kommunikatsioonisoovitused Tervise Arengu Instituudile», kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Seega on Eesti noorte seas keeldumiskultuur olemas, kuid ta on varjatud. Nagu näha, otsivad noored võimalusi, kuidas enesele tähelepanu tõmbamata manööverdada mööda kirjutamata reeglist, et pidudega kaasneb alkohol. Kuid nii mõnigi kord puuduvad neil alkoholist keeldumiseks oskused. Põhiliseks takistuseks on hirm grupiga vastanduda ning puudub jõud grupi ootusi muuta.

Loe teema kohta pikemalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles