Soomes sündinud elavad vähem kui sisserändajad

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lühema eluea üks põhjus oli suurem alkoholitarbimine.
Lühema eluea üks põhjus oli suurem alkoholitarbimine. Foto: PantherMedia / Scanpix

Paljud Soome elama tulnud inimesed elavad kauem kui Soomes sündinud inimesed.

Seda olenemata ajast, kui pikalt sisserännanud inimesed Soomes elanud on, kirjutab Yle. Nii selgus Soome riikliku tervise- ja heaolu instituudi värsketes andmetest.

Teadlaste sõnul tuleneb Soomes sündinute kõrgem suremus suuremast alkoholitarbimisest, rohkematest õnnetustest ja suitsiididest. Soome kolinud inimesed elavad tervislikumalt kui seal sündinud inimesed.

Uuringus osalesid nii Soomes sündinud kui ka sinna kolinud inimesed, kes olid vähemalt 15 aastat vanad. Sisserännanute rühma kuulusid inimesed, kelle emakeel ei olnud soome keel. Võrreldi samast soost, samas vanuses ja samas piirkonnas elavaid Soomes sündinud inimesi ja Soome kolinud inimesi.

Üks uuringut juhtinud teadlastest, Venla Lehti Helsingi ülikooli keskhaiglast tõdes, et paradoksaalselt elavad kauem isegi need sisserändajad, kelle kodumaal teenivad inimesed töö eest vähem ning oodatav eluiga on madalam kui Soomes.

Kokku jälgisid teadlased 370 000 inimeste aastatel 2011 kuni 2013.

Uuring avaldati ajakirjas European Journal of Public Health.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles