Lugeja küsib: keda ohustab rotaviirus?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotaviirus algab palaviku, kõhulahtisuse ja kõhuvaluga.
Rotaviirus algab palaviku, kõhulahtisuse ja kõhuvaluga. Foto: Panther Media/Scanpix

Hiljuti haigestusime terve perega rotaviirusesse. Kuna mul on tütar lapseootel, siis tunnen muret, keda see viirus ohustada võib. Kas see viirus ohustab rasedaid või looteid?» küsib lugeja.

Vastab Ämmaemandate nõuandetelefoni 12252 ühe asutaja Liina Normet.

Rotaviirus on väga nakkav ja maailmas enamlevinud kõhuviirus, mis põhjustab palavikulist haigestumist koos oksendamise ja kõhulahtisusega. Peamiselt haigestuvad alla viieaastased lapsed, kuid võivad nakatuda ka täiskasvanud. Haigusnähud tekivad nakatumise järgselt 24 kuni 48 tunni jooksul. Haigus algab palaviku, kõhuvalu, oksendamise ja järsku tekkiva vesise kõhulahtisusega. Need sümptomid kestavad kolm kuni üheksa päeva (keskmiselt neli kuni kuus päeva). Väikelastel võib kiiresti kujuneda (elu)ohtlik vedelikuvaegus, mille tõttu vajab laps haiglaravi. Täiskasvanutel võivad kujuneda samad haigusnähud, kuid sagedamini põevad nad haiguse läbi väheste nähtudega kerges haigusvormis.

Viirus levib kergesti otsekontaktil inimeselt inimesele väljaheitega saastunud käte vahendusel või saastunud esemete kaudu, samuti saastunud vee ja toiduga. Viiruste eritumine väljaheitega algab enne haigusnähtude ilmumist ja kestab 10 – 21 päeva alates haiguse algusest. Viirusega saastunud esemed on nakkusohtlikud mitu päeva.

Raseduse ajal rotaviirusesse nakatumisel ei ole otsest ohtu lootele – rotaviirus ei läbi platsentaarbarjääri ega kahjusta loodet. Rotaviirusnakkuse  kõige tõsisem tagajärg raseduse ajal võib olla dehüdratatsiooni ehk organismi vedelikupuuduse kujunemine, kuna haiguse korral võivad vedeliku kaod vesise väljaheite ja oksendamisega olla väga suured. Dehüdratatsiooni tagajärjel kaasneb organismi kurnatus ning võib esineda raseduse katkemist või enneaegset sünnitust. Dehüdratatsiooni kujunemise ohu tõttu on haigus ohtlik ka väikelastele. Vastsündinutel ja alla kolmekuustel imikutel kulgeb haigus tavaliselt kergelt või asümptoomselt arvatavasti emalt kaasa saadud kaitsvate antikehade tõttu.

Rotaviirus-infektsiooni ravi peamine eesmärk ongi ära hoida vedelikupuuduse teket haiguse ajal. Raseduse ajal haigestudes tuleb juua sageli väikeste koguste kaupa, et asendada kõhulahtisuse, oksendamise ja palaviku tõttu suurenenud vedelikukaod. Kui haigestunud on laps, tuleb samuti koheselt alustada tema jootmisega. Joogiks sobivad spetsiaalse koostisega soola-glükoosi lahused (vastavad pulbrid suukaudse lahuse valmistamiseks on apteekides saadavad), gaseerimata mineraalvesi, vähemagus tee, vähese suhkrusisaldusega mahlajoogid. Kõrge palaviku korral (üle 38,5 kraadi) tuleb kasutada palavikualandajaid, raseduse ajal on sobivaimaks ravimiks paratsetamool.

Kuna rotaviiruse nakkus levib peamiselt elukondliku kontakti kaudu, siis tuleb väikelastega perekondades järgida hoolega hügieeninõudeid. Toidu valmistamisel ja söömisel tuleb pidada kinni puhtusenõuetest, kuumtöötlemist vajavaid toiduaineid tuleb piisavalt kuumutada ning kahtluse korral tuleb joogivett keeta. Kõiki väikelapsi vaktsineeritakse riikliku immuniseerimiskava alusel rotaviirusnakkuse vastu. Vaktsineerimise teel on võimalik vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles