Edetabel: neid kümmet ravimit kasutatakse Eestis kõige rohkem

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sama toimeainega ravimitel võib olla palju erinevaid nimesid.
Sama toimeainega ravimitel võib olla palju erinevaid nimesid. Foto: Panther Media/Scanpix

Eestis võetakse kõige rohkem erinevaid südame- ja vererõhuravimeid, kuid palju tarbitakse ka näiteks aspiriini ja ibuprofeeni.

Ravimiameti analüüsist selgub, et toimeainete järgi arvestades kasutatakse Eestis kõige rohkem vererõhuravimeid, raviminime järgi arvestades aga tromboosiravimeid. Palju tarbitakse ka nii valuvaigisti kui verd vedeldava südameravimina tuntud aspiriini ja levinud palaviku- ja peavalurohtu ibuprofeeni.

Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laiuse sõnul erineb raviminimede edetabel toimeainete edetabelist seetõttu, et sama toimeainet sisaldab sageli mitu erineva nimega preparaati. «Objektiivse pildi saame ravimite kasutamisest vaid siis, kui vaatame toimeainete kasutamist kõigi preparaatide peale kokku, sest mõne toimeaine kasutamine võib jaguneda kümne erineva nimetuse vahel, samas kui teist toimeainet turustatakse ühe-kahe nimetuse all,» selgitas ta.

Ravimite kasutamist analüüsis amet ravimite hulgimüügi aruannete põhjal päevadoosides tuhande elaniku kohta. Analüüsi koostamisel lähtus amet maailma tervishoiuorganisatsiooni juhistest, mis näevad ette, et välja tuleb arvutada, kui palju inimesi tuhandest elanikus kasutab ravimit ööpäevas keskmises soovituslikus koguses. Näiteks oli mullu ramipriili ööpäevane doos tuhande inimese kohta (DPD/1000/ööpäevas) 59,24. See tähendab, et eelmisel aastal võis tuhandest Eesti elanikust iga päev seda ravimit kokkuleppelises tavapärases annuses võtta 59,24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles