Miks teismelistel ei hakka külm?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored ei pane end alati korralikult riidesse.
Noored ei pane end alati korralikult riidesse. Foto: Panther Media/Scanpix

Teadlased ei oska öelda, kas teismeliste keha on kehatemperatuuri muutuste suhtes tundlikum või nad tajuvad sooja ja külma teistmoodi kui keskealised.

Pennsylvania osariigi ülikooli inimeste termofüsioloogiale uurimisele keskenduv järeldoktor Anna Stanhewicz nentis, et on võimalik, et teismeliste ainevahetuse käigus vabaneb rohkem soojust ja see hoiaks neid ka teatud temperatuurivahemikus paremini soojas, kirjutab ERR Novaator. 

«Kuid võib-olla ilmutavad nad kampsuni selga panemata jätmisel lihtsalt kangekaelsust,» mõtiskles termofüsioloog ja lisas, et see on juba psühholoogide pärusmaa. 

Samas on põhjust oletada, et teismelistel ja noortel ei hakka nii kergesti külm kui nende vanavanematel. «Katsed viitavad, et külmades oludes suudavad 18—30 aasta vanused täiskasvanud säilitada oma kehatemperatuuri kergemini kui 60-aastased ning samuti on leitud, et enam kui 65-aastased täiskasvanute veresooned ei kitsene ega laiene temperatuuri muutudes nii kiiresti kui noortel täiskasvanutel,» kinnitas Stanhewicz.

Loe pikemalt ERR Novaatorist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles