Trump USA tervishoiust: inimesed maksku oma ravi eest ise

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trumpi arvates ei peaks riik ühegi tervishoiuteenuse hinda kindlaks määrama.
Trumpi arvates ei peaks riik ühegi tervishoiuteenuse hinda kindlaks määrama. Foto: Panther Media/Scanpix

USA värske president Donald Trumpi peab tervishoius kõige olulisemaks vaba konkurentsi põhimõtet, kusjuures igal inimesel tuleks tema arvates oma ravi eest ise maksta.

Donald Trump on olnud kriitiline tervishoiusüsteemi suhtes, mille ülesehitamist alustas president Obama, kuid hästi toimivaid lahendusi on tal maailma kõige kallima tervishoiusüsteemi paremaks muutmiseks vähe, kirjutab The Atlantic.

«Peame panema paika tõelise tervishoiu lahenduse,» rääkis Trumpi toetajate hiljutisel tervishoiu teemalisel kohtumisel ortopeed Tom Price. «See lahendus on olemas. Oleme selle kallal aastaid töötanud.» Price’i sõnul on tarvis süsteemi, kust saavad kõik soovijad taskukohase hinnaga abi, kuid mis on samas ka parima kvaliteediga ja pakub patsientidele erinevaid võimalusi. «Obamacare on kõik need asjad hävitanud,» ütles Price.

Kui Eestis on paljud arstid ja poliitikud korduvalt avaldanud Euroopas levinud arvamust, et tervishoid on üks Eesti riigi prioriteete ja riik peaks tagama kõigile ravikindlustatud inimestele võrdsetel tingimustel arstiabi, siis Trumpi toetajad nii ei arva. Nii  Price kui ka kohtumisel osalenud günekoloog Mike Burgess on veendunud, et riik ei tohiks otsustada ei tervishoiuteenuste hinda ega seda, kellel on neid õigus saada. Selle asemel peaks Trumpi pooldajate arvates tervishoiuteenuse hind kujunema vabal turul. Seetõttu soovivad nad asendada ka Obamacare’i süsteemi, mille eesmärk on tagada riigi raha abil kõigile ameeriklastele kvaliteetne tervishoiuteenus. See on riiklik eesmärk ka kõigis arenenud Euroopa riikides.

Peale selle on Trump tervishoiu valdkonnas teinud kaks konkreetset ettepanekut. Kõigepealt tuleks laiendada tervisekindlustuse ostmise võimalusi ja teiseks peaks inimestele pakkuma paremaid võimalusi raha haiguspäevadeks kõrvale panna. Selleks on Trumpi hinnangul parim kasutada tervisekontosid, kuhu inimene iga kuu mõned protsendid palgast maksuvabalt kanda saaks. Sellist võimalust pakuvad praegu oma töötajatele ka mitmed USA ettevõtted.

Mis puutub tervishoiu kaasajastamisesse, siis on trump nii mõnegi uuenduse suhtes kriitiline.  «Kui palju teist on olnud arsti juures ja tundud, et ta veedab rohkem aega arvuti  taga kui teie eest hoolitsedes?» küsis haiglaõde Renee Ellmers samal kohtumisel, viidates digilahendustele, mille tõttu Eestit maailma riikide seas sageli esile tõstetakse.

Seda, kuidas ta vaba konkurentsi tingimustes mõistliku hinnaga meditsiiniteenused inimestele ka tegelikult tagada kavatseb, Trump ei öelnud. Küll aga on mitmed Trumpi kriitikud avaldanud arvamust, et kui igaüks ise oma tervishoiu eest hoolitseb, siis kaob kollektiivne surve ja meditsiiniteenuse osutajad saavad hakata ise otsustama, kui kalliks kujuneb nende teenuse hind. See aga tähendab, et ravi jääb kättesaamatuks veel rohkematele ameeriklastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles