Põiepõletikuga tasuks jääda voodisse

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põiepõletik tabab sagedamini naisi.
Põiepõletik tabab sagedamini naisi. Foto: SCANPIX

Tsüstiit on kusepõiepõletik, mis tekib mikroobide ehk haigustekitajate sattumisel põide.

Põiepõletik on suhteliselt sage haigus, kirjutab Terviseuudised. Anatoomiliste iseärasuste tõttu on eelkõige ohustatud naised, sest neil on lühike kusiti, mis asub bakteritega rohkelt asustatud päraku lähedal. Naistel sageneb haigestumine seksuaalse aktiivsuse suurenemisega. Seda kutsutakse mesinädalate tsüstiidiks. 

Meestel esineb põiepõletikku harva ja on tavaliselt seotud mingi muu kuse-suguelundkonna haigusega.  

Tsüstiidi puhul tekivad põletikulised muutused kusepõie limaskestas sinna sattunud mikroobide elutegevuse tulemusena. Mikroobid satuvad põide enamasti kusiti kaudu, harvem vere või lümfi vahendusel.

Kuidas ravida?

Kerged põletikud paranevad paari päevaga. Kasulik on voodirežiim, viibimine soojas, rohke vedeliku tarbimine (leesikatee). Keelatud on alkohol, rohke kohv ja vürtsised toidud. Bakterite vastu rakendatakse ravi antibiootikumidega. Valikravimiteks on nitrofurantoiin või ampitsilliin.

Põiepõletiku sümptomid kaovad varem, kui inimene haigusest täielikult terveneb ehk valulikkus ja tihe urineerimine võivad küll järele anda, aga põiepõletik ei ole veel välja ravitud. Kui ravi liiga vara katkestada, võib põletik muutuda krooniliseks. Arsti määratud antibiootikumikuur tuleb ravimi täpset tarvitamisõpetust järgides kindlasti lõpuni teha, isegi kui sümptomid taanduvad kiiresti. Ravimite täpsel kasutamisel ja külmetust vältides on põiepõletik täiesti välja ravitav.

Loe pikemalt Terviseuudistest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles