Galerii: enneaegselt sündinud lapsed kohtusid oma elupäästjatega (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvahelisel enneaegselt sündinud laste päeval tõid paljud oodatust varem sündinud laste vanemad oma kõige kallima varanduse – lapsed – Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) arstidele ja õdedele näha.

Enneaegselt sündinud laste päeval illumineerisid sirelililla valgusega oma hooned ka Ida-Tallinna keskhaigla naistekliinik ning teater Vanemuine ja Sadamateater Tartus.

Ida-Tallinna keskhaigla neonatoloogia osakonna juhataja dr Pille Andressoni sõnul on väga tähtis juhtida tähelepanu sellele, et tegemist ei ole pelgalt enneaegsete laste, vaid enneaegse sünni päevaga. «On väga oluline, et me tunnustaksime, toetaksime ja julgustaksime ka nende laste, kes on sündinud siia ilma pisut liiga vara, vanemaid ja lähedasi,» selgitas dr Andresson.

ITK sünnitusmaja tähistas enneaegse sünni päeva mitmel moel. Üheks nimetatud päevale omaseks traditsiooniks on saanud hoonete valgustamine sirelilillaks, olles nii silmapaistev ning kandes edasi uue elu algust ja optimismi sümboliseerivaid tähendusi, mis enneaegsete tunnusvärvile omistatud. Sünnitusmaja valgustamisega toetas üritusproduktsiooni firma RGB Baltic ning valguslahenduste turvamisega G4S Eesti.

Samuti on enneaegse sünni päeva ilusaks tavaks saanud trepikontsert, mille raames andis sünnitusmaja treppidel lõbusa ja südamliku pooletunnise kontserti Eesti säravaim vokaalansambel Estonian Voices. Kõikidele keerulise sünnilooga ja enneaegselt sündinud beebide vanematele tegi magusa üllatuse kondiitrifirma Suhkruingel.

Peale kontserti kogunesid kõik asjaosalised Perekooli ruumi, kus sõna said nii dr Pille Andresson, lastearst dr Annika Tiit kui ka MTÜ Enneaegsed Lapsed liige Triinu Kalle. Lisaks tutvustati uut peatselt valmivat enneaegsete ravijuhist ning tunnustati tänukirjadega neid, kes enneaegsete laste peredele ning vastsündinute osakonnale abiks on olnud.

Igal aastal sünnib Eestis ligi 850 last enne oma õiget aega. Lapse sünd on üks elu kõige tähtsamaid ja positiivsemaid kogemusi. Tuua laps ilmale ennetähtaegselt, on nii ema kui pere jaoks märkimisväärne emotsionaalne läbielamine. Dr Andressoni sõnul on oluline sel päeval mõelda ka neile pisikestele enneaegsetele, kes pole jagunud piisavalt jõudu, et vastu pidada. «Need lapsed jäävad meie kõigi südametesse kui inglilapsed ning me toetame oma mõtetes nende vanemaid ja lähedasi,» lausus Andresson.

Äärmiselt tänuväärsed ja austatud on ka kõik arstid, õed ja ämmaemandad, kes igapäevaselt enneaegselt sündinud beebidega kokku puutuvad ning nende elu ja tervise eest hoolt kannavad. Soovime kõikidele lastele, nende vanematele ja haiglapersonalile palju jõudu, jaksu ja armastust!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles