Soomes levib äärmiselt ohtlik narkootikum

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimitena toodetud tänavanarkootikumid on Soomes probleeme tekitanud varemgi.
Ravimitena toodetud tänavanarkootikumid on Soomes probleeme tekitanud varemgi. Foto: Õhtuleht/Scanpix

Viie Soomes surnud inimese kehast on leitud jälgi äärmiselt ohtlikust opioidist nimega U-47700.

Narkootikum, mida tuntakse ka nimedega «pinky» ja «pink» ja mille üledoosi tõttu suri esmakordselt inimene möödunud aasta kevadel, on sel aastal soomes nõudnud veelgi inimelusid, kirjutab Yle Uutiset. Pärast kevadist juhtumit on U-47700 tarbimise tagajärjel surnud veel vähemalt neli inimest. Varem on Soomes narkootikumidena kasutatavatest opioididest  (nn designer drugs) peamiselt probleeme olnud stimulantidega.

«Loomulikult on stimulandid ohtlikud narkootikumid, kuid nende üledoos ei põhjusta niimoodi surma kui see opioid,» rääkis professor  Ilkka Ojanperä  Soome tervise- ja heaoluametist. U-47700 on morfiinist tunduvalt tugevama mõjuga. Selle töötas algselt välja ravimitööstus ja seda on olnud võimalik veebist osta. Keelatud narkootikumina hakati seda Soome käsitlema alles hiljuti.

Soome tolliametniku Hannu Sinkkoneni sõnul jõuab enamik selliseid narkootikume Soomesse Aasiast, peamiselt Hiinast. Ta lisas, et need narkootikumid ei pruugi alati olla ebaseaduslikult toodetud, sest näiteks Hiinas ei ole paljud neist ainetest keelatud.  

Eesti politsei pressiesindaja Marie Aava sõnul ei ole sellise nime ja numbrikombinatsiooniga narkootikumist Eestis siiski kuulda veel olnud. Seega ei ole politsei sõnul võimalik ka spekuleerida, kas see aine võiks millalgi Eestisse jõuda. «Pigem näitab praktika, et narkootilised ained liiguvad tavaliselt Eestist Põhjamaade poole,» lisas Aava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles