TÜ teadlased püüavad muuta haavandite ravi tõhusamaks

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haavade ravimiseks on erinevaid võimalusi.
Haavade ravimiseks on erinevaid võimalusi. Foto: Panther Media/Scanpix

Tänapäeval ravitakse raskeid haavu antibiootikumide või haavasalvidega, ent mõlemal on omad puudused ning seetõttu arendavad TÜ teadlased haavaravi efektiivsemaks muutmiseks antimikroobseid ja raviainet sisaldavaid nanokiududest katteid.

Tartu ülikooli füüsikalise farmaatsia dotsent Karin Kogermann selgitas, et antibiootikumidel on kõrvaltoimed, kirjutab ERR Novaator. Haavahooldusvahendeid peab tihti uuendama, lisaks väheneb nende toime haavaeritiste ning biokile tõttu.

Tema sõnul on nanokiudkatetelhaavaravis mitmeid eeliseid, näiteks suur pindala ja poorsus, võimalus lisada erinevaid ravimeid ja antibakteriaalseid aineid ning fiiberstruktuur, mis sarnaneb kudede rakuvälisele maatriksile. Kogermann lisas, et antibakteriaalsete ning raviainet sisaldavate haavakatete väljatöötamine võib aidata vähendada antibiootikumide kõrvaltoimeid ja toksilisust.

Loe pikemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles