HIV testimisnädal: Tallinnas ja Tartus käis konrollis ligi 500 inimest

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV kiirtesti teinud said ühe PÖFFi pileti poole hinnaga.
HIV kiirtesti teinud said ühe PÖFFi pileti poole hinnaga. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

18.–20. novembrini Tallinna ja Tartu kaubanduskeskustes tehtud ligi 500 HIV kiirtestiga ühelgi inimesel haigust ei avastatud.

Lähipäevil saab HIV kiirteste teha Ida-Virumaal, Rakveres ja Pärnus asuvates kaubanduskeskustes. HIV testimisnädal algas 18. novembril ja  lõppeb 25. Novembril.

Tallinnas käis kolme päeva jooksul testimis 335 inimest. Tartus käis kahe päevaga testimas 146 inimest.

Täna saab HIV kiirtesti teha Kohtla-Järvel Vironia kaubanduskeskuses, homme Sillamäel SK-marketis, 24. novembril Rakveres Krooni keskuses ja 25. novembril Pärnus keskuses Port Artur 2.

Uutest HIV infektsioonijuhtudest 90 protsenti avastatakse Ida-Virumaal ja Harjumaal, sealjuures on 80 protsendil uutest juhtudest nakatumine toimunud heteroseksuaalsel teel. Eestis saab rääkida epideemia levikust üldelanikkonda. Eesti jaoks on suur probleem HIV-positiivsete hiline testimine, arsti poole pöördumine ja sellest tingituna hiline ravi alustamine.

 HIV testimisnädala raames on avatud lisaks tavapärastele testimisvõimalustele koostöös Tervise arengu instituudiga üle Eesti kaubanduskeskustes kiirtestimise kabinetid, et inimesed saaksid end mugavalt töövälisel ajal ja igapäevaseid oste tehes testida.

HIV testimisnädalat korraldavad ravimitootjate liit, Eesti perearstide selts, sotsiaalministeerium, tervise arengu instituut, seksuaaltervise liit, Eesti HIV-positiivsete võrgustik, Pimedate Ööde filmifestival ja Balti filmi- ja meediakool. HIV testimisnädal toimus üleeuroopalise HIV testimisnädala raames esimest korda 2015. aastal. HIV testimisnädala kampaania on selleks, et tõsta inimeste HIV-alast teadlikkust ja kutsuda inimesi üles end regulaarselt testima. Tallinnas ja Tartus saavad esimesed 800 testi tegijat kaasa PÖFFi 50-protsendilise sooduspileti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles