Värske uuring paljastas Eesti meeste viljatuse põhjused

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse saamisega on raskusi 15 protsendil viljakas eas Eesti paaridest.
Lapse saamisega on raskusi 15 protsendil viljakas eas Eesti paaridest. Foto: Panther Media/Scanpix

Meestearst Margus Punabi juhtimisel tehtud mahukast Eesti teadlaste uuringust selgus, et ligi 15 protsenti viljakas eas Eesti paaridest ei suuda aasta jooksul saavutada soovitud rasestumist, kuid enamasti on selle põhjus ravitav.

Üle 8000 meest hõlmanud uuring on Punabi sõnul ainulaadne, sest Eestis oli ligi kümme aastat võimalik saatekirjata meestearsti poole pöörduda, samas kui mujal maailmas sõelutakse teatud haigusjuhud juba varem välja, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator. Uuring haarab ligi 90 protsenti Eesti meeste rasketest viljatusjuhtudest, mis tuvastati viiendikul uuringus osalenud mehest.

Poolel Eesti paaride viljatuse juhtudest osutab ebanormaalselt väike spermatosoidide hulk mehega seotud viljatusteguritele, kusjuures kõige raskematel juhtudel seemnepurset ei toimunud, kuid aidata suudeti 99 protsenti patsientidest.

Viljatuse põhjused jaotati uuringus kolmeks: viljatuse absoluutsed põhjused (näiteks kromosoomi arvulised eripärad või meessugukromosoomi teatud lõikude puudumine), rasked põhjused (näiteks kasvajate ravi) ja soodustavad tegurid (näiteks munandikahjustused).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles