Surmav õietolm on Austraalias tapnud kolm inimest

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäevane äikesetorm Melbourne'is.
Esmaspäevane äikesetorm Melbourne'is. Foto: Caters News Agency / Scanpix

Esmaspäeval Austraalias toimunud äikesetorm kandis õhku mürgise õietolmu, mis on siiani tapnud kolm inimest.

Melbourne’is äikesetormi tagajärjel surnud inimesed kuulusid nende väheste õnnetute hulka, kelle juurde meedikud jõudsid kiirabiautode vähesuse tõttu liiga hilja, kirjutab news.com.au.

Torm laastas Melbourne’i täiesti ootamatul pärast kuuma hommikut, mil linnas oli temperatuur kuni 35 ºC. Ilm oli tuuline ja Melbourne’i õhus oli palju õietolmu ja niiskust. Just õhu koostis muutis olukorra eriti ohtlikuks.

Ilmastikuolude tulemusel tabas tuhandeid inimesi haruldane haigus – äikesetormi astma, mida on viimase 30 aasta jooksul esinenud vaid neljal korral. Äikesetormi astma tekkib siis, kui õhus lendlev õietolm puutub kokku seal oleva niiskusega. Selle tulemusel jaguneb õietolm sadadeks imepisikesteks osakesteks, mis jõuavad hingamisteede kaudu kopsu ja takistavad hingamist.

Paljud inimesed, keda astma esmaspäeval tabas, ei olnud seda haigust varem kunagi põdenud. Nad sattusid paanikasse, valisid hädaabi numbri ja ootasid abi.

Selle haruldase haiguse tõttu on seni surnud kolm inimest, Apollo Papadopoulos (35), Hope Carnevali (20) ja Omar Moujalled (18). Pealtnägijate sõnul püüdsid meedikud Papadopoulos 50 minutit elustada, enne kui nad noore mehe surnuks kuulutasid. Carnevali suri kodus kiirabi oodates ja Moujalled teel haiglasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles