Röntgen- ja ultraheliuuringud võivad saada perearstide ülesandeks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui seni sai röntgenuuringut teha vaid haiglas, siis peagi võib see võimalikuks saada ka perearstikeskuses.
Kui seni sai röntgenuuringut teha vaid haiglas, siis peagi võib see võimalikuks saada ka perearstikeskuses. Foto: Panther Media/Scanpix

Riigikogus läbis esimese lugemise tervishoiuteenuste korraldamise seadus, millega antakse perearstidele õigus tegeleda eriarstiabi esmase diagnostikaga ja kasutada röntgen- ja ultraheliuuringuid haiguste diagnoosimisel.

Seadusemuudatus ei kohusta perearste osutama eriarstiabi diagnostikateenuseid, kuid annab selleks võimaluse neile perearstidele, kellel on vastav väljaõpe, kes omavad vastavat varustust ja kes seda ise soovivad.

Varem on Postimees kirjutanud sellest, et perearstid peavad oma patsiendid sageli saatma uuringutele kaugel asuvatesse haiglatesse, samas kui perearstide hinnangul saaks nad senisest palju suurema osa tervisemuredest ära lahendada juhul, kui Eesti tervishoiusüsteem seda soosiks. Näiteks on perearst Madis Veskimägi öelnud, et 60–70 protsendil erakorralise meditsiini patsientidest on tervisemure võimalik lahendada perearsti juures.

Eesti Perearstide Seltsi esimees Diana Ingerainen saatis eelnõu esitanuile tunnustava kirja, et perearstidele oluline teema riigikogu ette viidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles