Tartu arstidel õnnestus läti neiu elu päästa

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli kliinikumi arstid siirdasid 25-aastasele lätlanna Baiba Baronele uue maksa, mida neiu oli oodanud kuid.

«Lätlanna on kliinikumi arstide hoole all. Maksasiirdamisoperatsioon on raske, see on organismile suur koormus, vahetu operatsioonijärgne periood on alati keeruline,» öeldi Postimehele Tartu Ülikooli kliinikumist. Baronet opereerisid kliinikumi kirurgid.

Neiu ema rääkis Läti meediale, et kaks-kolm päeva peale operatsiooni on kriitilise tähtsusega. Elu päästvat operatsiooni oodates on Baiba olnud juba kaks kuud kliinikumis doonororgani ootel ja ka pärast operatsiooni tuleb tal seal olla arstide silme all vähemalt kuu aega.

Nii operatsiooni kui ka neiu raviarve tasuvad annetajad. Baibale on annetatud 50 000 eurot, lõviosa vajalikust summast aga tuleb heategevusfondilt ziedot.lv arvelt. Tegu on ühe teise abivajaja jaoks kogutud, kuid kasutamata jäänud summaga.

Paari nädala eest kirjutas Postimees, kuidas kolm Läti kodanikku ootavad Tartu arstidelt päästvat kõnet. Loo peategelane Leonid Pahmonov ei jõudnud seda ära oodata ja suri eelmisel nädalal. Lätis ei kata tervisekindlustus maksasiirdamist ning kolme siirdamise jaoks koguti raha annetajate käest.

Olukord on lõunanaabrite juures tekitanud pahameelt.  Läti peaminister Māris Kučinskis teatas, et lõunanaabrite sotsiaalministeerium peab tegema muudatusi, et oleks vähem olukordi, kus patsiendid peavad koguma raha mitteharuldaste operatsioonide jaoks. Ajal, mil neiu ootas Tartus sobivat doonorelundit, soovitas Läti sotsiaalministeerium tal tulla kodumaale tagasi, sest siis oleksid kulud olnud väiksemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles