12 lihtsat soovitust, mis aitavad argipäev aktiivsemaks muuta

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liftiga sõitmise asemel võiks kasutada treppi.
Liftiga sõitmise asemel võiks kasutada treppi. Foto: Panther Media / Scanpix

Vähene liikumine ja madal füüsiline aktiivsus on üsna levinud probleemid üle maailma. Ida-Tallinna Keskhaigla peavaluõde Egle Türk annab nõu, kuidas lihtsate tegevustega oma igapäevast aktiivsust suurendada.

Maailma terviseorganisatsiooni andmetel on vähene füüsiline aktiivsus seotud igal aastal umbes 3,2 miljoni surmajuhtumiga üle maailma, olles sellega suremust tõstvate riskifaktorite hulgas neljandal kohal. Vähene füüsiline aktiivsus tõstab riski haigestuda südamehaigustesse, insulti, kõrgvererõhuhaigusesse, diabeeti, vähki, depressiooni, vähendab luude ja lihaste tugevust, tõstab kolesteroolitaset, aeglustab vereringet ning soodustab ülekaalu teket.

Täiskasvanud inimestele on soovitatav 150 minutit mõõduka koormusega või 75 minutit tugeva intensiivsusega füüsilist aktiivsust nädalas. Ei ole aega selleks? Vaata üle oma päevaplaan ning ajakasutus – paljud liikumisvõimalused on tasuta ning päevast aktiivsust saab suurendada tegelikkuses ka väga lihtsate muudatustega.

Kodus ja vabal ajal:

  • kasuta lifti asemel treppi – 15 minutit trepist kõndimist kulutab ca 137 kalorit.
  • tee vajalikke koduseid toimetusi – kodutöödega saab ühendada ka ühise perega veedetud  aja, vesteldes samal ajal näiteks päevasündmustest. Labidaga lumekoristamine kaotab 415 kalorit tunnis, põranda pesemine 240 kalorit tunnis.
  • veeda perega aktiivselt aega – jalutage peale ühist õhtusööki või enne lõunat, mängige sportmänge, sõitke jalgrattaga jne. Ole lastele eeskujuks!
  • valmista kodus ise süüa – ühes tunnis võid kaotada nii ligi 150 kalorit, lisaks on see odavam ja tervislikum.

Tööl:

  • joo vett – päeva jooksul regulaarselt vett juues pead liikuma ka tualetti!
  • pargi auto töökohast kaugemale või ühistransporti kasutades välju 1-2 peatust varem – igal tööpäeva hommikul ja õhtul üks peatus varem väljumine lisab keskmiselt 3 km liikumist nädalas.
  • arvutiga töötades tööta vaheldumisi istudes ja püsti – istumiseks võid kasutada ka istumispalli.
  • meilide saatmise või helistamise asemel mine ise kolleegi juurde – lisaks sellele, et saad liikuda, on näost näkku suhtlus palju siiram ja mõjuvam.

Soovitused tööandjale:

  • jaga töötajatele infot füüsilise aktiivsuse kohta – see näitab, et hoolid oma töötajate tervisest.
  • koostage organisatsioonisisene strateegia töötajate füüsilise aktiivusse suurendamiseks.
  • soodusta liikumist – jalgrattaparkla, sportmängud, erinevad võistlused, võimlemispausid, paindlik tööaeg puhkepausidega, liikumist soodustavad auhinnad või kinkekaardid, liikujate tunnustamine, vahelduvad tööülesanded, aktiivsed firmapeod jne.
  • kujunda vastav töökeskkond – liikumisrajad, sportmängude võimalus (näiteks lauatennis, piljard vm), jagatud kontoritehnika, kontorimööbel, mis võimaldab töötada nii istudes kui seistes jpm.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles