Põhjanaabreid kimbutab üha enam krooniline väsimus

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väsimus võib tekitada pingelisi olukordi.
Väsimus võib tekitada pingelisi olukordi. Foto: Panther Media/Scanpix

Hiljutine uuring toob välja, et suurt osa soomlastest piinab pika-ajaline unepuudus.

Enam kui pooled uuringule vastanud inimestest on kogenud ärgates pidevat või enam-vähem pidevat väsimust, kirjutab Yle. Teadustöö valmis koostöös Helsingi ülikooli uurijate ja Yle koostöös. Novembri alguses avaldatud veebiküsimustikule vastas enam kui 10 000 inimest.

Ainult viis protsenti osalejatest tõdes, et tunneb end ärgates alati või peaaegu alati energiast pakatavana. Neljandik osalejates ütles, et tunneb end iga päev või peaaegu iga päev terve päeva jooksul väsinuna. 

Professor, uneuurija ning neuroloogia spetsialist Markku Partinen tõdes, et uurimistulemused on murettekitavad. Ta tõdes, et vaadates laiemat pilti, peaks soomlastel majandusraskuste vastu võitlemiseks minema pidevalt paremini, kuid see pole lihtne, kui inimesed on krooniliselt väsinud. 

Partineni sõnul on uuringutulemused on usaldusväärsed, sest ka varasemad uuringud on näidanud, et kolmandik või neljandik elanikest kannatab päevase väsimuse all.

Ta lisas, et väsimuse tunne on märk, et aju ei tööta parimal võimalikul viisil ning see peegeldub nii töö- kui ka sotsiaalelus.

Vastajad magasid öösel keskmiselt 6,5 tundi. Teadlane rõhutas, et see on liiga lühike aeg ning täiskasvanu peaks magama keskmiselt ööund seitse kuni kaheksa tundi. Partineni sõnul näitab uuring, et suur osa soomlasi kannatab pikaaegse unepuuduse all.

Uurimistöös tuuakse välja, et unepuudus on viimasel aja süvenev trend. Partineni hinnangul võib see tuleneda ühiskonna strukturaalsetest muutustest. Tema sõnul tuleb töötajatel olla võimalikult produktiivsed ning inimesed on liikunud üha lähemale sellele piirile, mis näitab, kui palju inimene üldse jaksab tööd teha. 

Professor loodab, et uurimistulemused on inimestele kui meeldetuletuseks, et uni on väga oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles