Kaasaegne gripiravi võib maksta hiigelsumma

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripihaige ravi võib maksta üle 90 000 euro.
Gripihaige ravi võib maksta üle 90 000 euro. Foto: Panther Media / Scanpix

Kui gripivaktsiini hind inimese kohta jääb kaheksa euro piiresse, siis kaasaegne gripiravi on Eestis siiani maksma läinud kuni 91000 eurot inimese kohta ja ka selline kallis ravi ei pruugi haigestunut alati päästa.

Üks selline kurb näide oli Lääne-Tallinna keskhaigla infektsioonikontrolli osakonna juhataja Pille Märtini sõnul 67aastane gripi vastu vaktsineerimata inimene, kes jäi haigeks möödunud aasta 6. veebruaril. Esimesed sümptomid olid köha ja ligi 38,5 °C palavik. Peagi märkas haige rögas ka verd, kuid kiirabi kutsumisega ootas ta vaatamata kaasuvatele, kroonilistele haigustele viis päeva. Kaasuvatest haigustest olid patsiendil arstidele teada II tüübi diabeet, kõrgvererõhutõbi, südame rütmihäired, kilpnäärme alatalitus ja ülekaal.

Lääne-Tallinna keskhaiglasse jõudes oli ta kontakte ja selgitas arstidele oma sümptomeid ja seda, missuguseid ravimeid ta võtab, kuid hingata oli tal raske, südame löögisagedus oli väga kiire, vererõhk oli kõrge ja hapnikusisaldus veres oli 70 protsenti.

Kui kuu aega varasemast ajast pärit röntgenülesvõttel oli kopsupilt tõsiste leidudeta, siis haiglasse saabudes ei olnud Märtini sõnul tema kopsus peaaegu üldse hingamispinda. Ta diagnoositi kahepoolne kopsupõletik ja viiruste analüüs näitas A-gripiviirust. Patsiendil alustati kopsude kunstlikku ventilatsiooni, kuid järgmiseks päevaks oli tema seisund veelgi halvenenud, kopsud olid tugevalt kahjustunud ja vaja oli ka vererõhku toetavat ravi. Kujunes välja äge neerupuudulikkus, mistõttu oli tarvis ka neeruasendusravi.

Arstid alustasid ka kohe gripivastast ravi, kuid selline ravi ei ole viiendal päeval sageli enam efektiivne ja nii juhtus ka sel korral. Alustati ka antibakteriaalset ravi ja võeti analüüse, et välja selgitada, kas organismis tegutseb ka mõni haigust tekitav bakter. Päev hiljem patsient vaatamata arstide pingutustele suri.

Selle grippi surnud inimese ravi maksumus 11. veebruarist 14. veebruari hommikuni oli 4500 eurot. Kõige kallim gripiravi läks eelmisel aastal Lääne-Tallinna keskhaiglas Märtini sõnul maksma 91000 eurot, kõige odavam 1700 eurot. Keskmiselt maksab intensiivravile laekunud patsient 26 000 eurot. «Eriti kalliks läheb ravi siis, kui kopsud enam ei tööta ja tarvis läheb vere puhastamist masina abil. Sellist ravi on Eestis võimalik saada üksnes Põhja-Eesti regionaalhaiglas ja Tartu Ülikooli kliinikumis,» lisas ta.

Kõige kauem oli eelmisel aastal Lääne-Tallinna keskhaiglas A-gripi kopsupõletikuga 67aastane mees, kes saabus kiirabiga haiglasse 12. märtsil ja väljus haiglast 19. juulil. Kogu selle aja vajas ta organsüsteemide toetust, neeruasendusravi ja muid ravivõtteid. «See patsient jäi õnneks ellu ja käib praegugi arstide vahet,» rääkis Märtin. Kõige lühem haiglas viibimise aeg oli kaks päeva, mille jooksul patsient vaatamata arstide pingutustele suri.

Kui gripiga haiglasse sattunud inimese ravi on väga kallis ja haigus võib sellele vaatamata lõppeda kas surma või tõsise tervisekahjustusega, siis gripivaktsiin maksab 6–8 eurot. Seetõttu peaksid end Märtini ja terviseameti hinnangul kindlasti gripi vastu vaktsineerida laskma rasedad, lapsed, eakamad ja kaasuvate haigustega inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles