Hämmastav edulugu – austraallanna kaotas kiviaja dieediga 55 kilo (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elora Harre'ile olid need püksid kunagi parajad.
Elora Harre'ile olid need püksid kunagi parajad. Foto: Martin Hunter /Caters News Agency / Scanpix

Väga rasvunud naine, kes oli sõltuvuses kiirtoidust ja sõi ka hommikuks kebabi, vahetas oma senise söögi kiviaja dieedi vastu ja sai lahti 55 kilost.

Lääne-Austraalias asuvast Perthist pärit Elora Harre (23) oli oma ülekaalu tipphetkel nii suur, et riidepoest tuli tal otsida riideid, millel suuruse tähisena ilutses number 24, kirjutab news.com.au. Euroopas vastab see suurusele 52. Harre’i igapäevasse menüüsse kuulusid juba hommikul pitsa, hamburgerid ja kebabid. Lõunaks ja õhtuks sõi ta suure kiirsöögilõuna, kuhu kuulus ka hiiglaslik hamburger.

Selline nägi Harre välja mõne aasta eest. Foto: Martin Hunter /Caters News Agency / Scanpix
Selline nägi Harre välja mõne aasta eest. Foto: Martin Hunter /Caters News Agency / Scanpix Foto: /Caters News Agency

Kui naisel tekkisid peavalud ja silmad hakkasid valutama, siis sai ta teada, et on diabeedieelses olukorras. See pani Harre’i tegutsema ja nüüd on tema riiete suuruseks 12 ehk Euroopa arvestuses 40. Eduloo põhjuseks on naise sõnul kiviaja dieet, mis näeb ette üksnes loodusliku toidu söömist.

Nüüd peab Harre blogi, mida loeb väga palju inimesi tervest maailmast. Peale selle avaldas ta hiljuti ka oma raamatu «The Shrinking Violet – How to Lose Weight and Get Fit the Paleo Way» (Kahanev Violet – kuidas paleo moodi kilosid kaotada ja vormi saada).

«Armastasin töödeldud toitu ja eriti kõike, mis oli pungil täis süsivesikuid,» rääkis Harre. Nii hakkas ta enda sõnul toituma pärast seda, kui kaotas kümneaastaselt vähile isa. «Hakkasin kiirtoitu sööma enda lohutamiseks ja ajaks, mil olin 18, sõin kiirtoitu iga päev, isegi hommikusöögiks,» meenutas ta. Kõigepealt ootas Harre enda sõnul kella kümneni hommikul, kuni tal läks kõht tühjaks. Siis pistis ta nahka kebabi või piruka.

Harre hakkas küll juba 12-aastaselt erinevate dieetidega katsetama, kuid miski ei mõjunud. Ta proovis ära väga palju erinevaid dieete ja kulutas neile tuhandeid dollareid, kuid miski ei toiminud. Naise tervis muutus nii halvaks, et 19-aastaselt tekkisid tal ärevushood, mis muutsid ta kaaluprobleemid veelgi hullemaks.

Nüüd otsustas Harre teha oma ellu radikaalse muudatuse ja hakata toituma vastavalt kiviaja dieedi nõuetele. «Alustasin töödeldud toidu eemaldamisega menüüst, mis tähendab, et ma ei võinud süüa midagi, mille see oli suhkrut või kemikaale,» rääkis ta. «Keskendusin heale, värskele, töötlemata toidule: eriti lihale, kalale, juur- ja puuviljadele, pähklitele ja seemnetele. Lisasin ka treeninguid – käisin trennis viis päeva nädalas ja keskendusin peamiselt jõutõstmisele, kuid tegin nädalas ka ühe kardiotreeningu.» Esimesel aastal kaotas naine 40 kilogrammi ja järgmisel aastal veel 15.

Selline oli esialgu tulemus pärast kilode kaotamist. Foto: Martin Hunter/ Caters News Agency / Scanpix.
Selline oli esialgu tulemus pärast kilode kaotamist. Foto: Martin Hunter/ Caters News Agency / Scanpix. Foto: /Caters News Agency

Naise elu muutis aga kõige rohkem otsus oma ettevõtmisi avalikult kajastada. 2014. aastal tegi ta endale enese motiveerimiseks Facebooki lehe pealkirjaga «The Shrinking Violet» (Häbelik Violet). «See muutus väga populaarseks ja mind külvasid toetusavaldustega üle võhivõõrad. Kui kaotasin üha rohkem kilosid, siis tahtsid ka teised inimesed teha sama, mida tegin mina. Kui nad said teada, et teen seda loomulikul teel, hakati mult küsima retsepte ja raamatu kirjutamine tundus selle protsessi loomuliku jätkuna,» rääkis Harre. Raamat ilmus sel aastal.

Nüüd on Harre üleliigse naha kõhult eemaldada lasknud ja oma uue minaga väga rahul. Foto: Martin Hunter /Caters News Agency / Scanpix.
Nüüd on Harre üleliigse naha kõhult eemaldada lasknud ja oma uue minaga väga rahul. Foto: Martin Hunter /Caters News Agency / Scanpix. Foto: Martin Hunter/Caters News Agency

Sellegipoolest ei saa Harre kogu oma edu dieedi arvele kirjutada. Ta kulutas 10 000 Austraalia dollarit (ligikaudu 6963 eurot) 2,5 kilogrammi üleliigse naha eemaldamiseks. Nahk rippus lõdvalt kehal ja enda sõnul lasi ta selle eemaldada eelkõige meditsiinilistel põhjustel. «See tekitas mulle igasuguseid probleeme nagu näiteks naha- ja vastikud stafülokokinakkused. Naha eemaldamine kaotas need probleemid ja muutis mu elu,» tõdes Harre. Praegu on naisel üleliigset nahka veel kätel, seljal, puusadel ja rindadel, mille ta kavatseb tulevikus samuti eemaldada lasta. Praegu keskendub ta aga enda sõnul eelkõige toitumisele ja teiste inimeste aitamisele. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles