Arstid õpivad ravimist simulaatori peal

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endovaskulaarne simulaatori peal said kätt harjutada ka Eesti tohtrid.
Endovaskulaarne simulaatori peal said kätt harjutada ka Eesti tohtrid. Foto: Ida-Tallinna keskhaigla

Sel nädalal on Ida-Tallinna Keskhaiglas endovaskulaarne simulaator, mis võimaldab arstidel sarnaselt lennusimulaatorit kasutavatele pilootidele kümneid reaalseid olukordi läbi harjutada.

«Simulaator võimaldab meil valida erinevate kaebustega patsientide vahel ning võttes arvesse valitud patsiendi eripärasid, läbi harjutada konkreetse patsiendi raviks vajaminev protseduur algusest lõpuni,» rääkis Ida-Tallinna keskhaigla  interventsionaalne kardioloog dr Sulev Margus.

Dr Marguse sõnul võib arstide simulaatori peal harjutamist väga hästi võrrelda lennusimulaatoriga, milles luuakse erinevate olukordade läbimängimiseks võimalikult reaalsed tingimused ja olustik..

Protseduuride läbimängimiseks kasutatakse neidsamu tarvikuid, mida päris protseduuride puhulgi nagu näiteks traadid, kateetrid, balloonid jne. Lisaks on arstil võimalik läbi simulaatori kontrollida ja reguleerida kogu protseduurideks vajalikku meditsiinitehnikat, suhelda patsiendiga ning manustada vajadusel ka ravimeid.

Simulaatorile on sisse programmeeritud ligi 100 erinevat juhtumit, mida võimalik läbi harjutada. Esmalt tuleb teha valik piirkonna osas – kas soovitakse tegeleda aju-, südame-, neeru- või jalaarteritega – ning seejärel kuvatakse konkreetse patsiendi info. Näiteks kuvab süsteem patsiendi vanuse, pikkuse ja kaalu, kaebused ning võimendavad riskitegurid patsiendi elustiilis. Kõiki neid faktoreid arvesse võttes tulebki arstil teha õiged valikud edasiseks tegutsemiseks.

«Kuna simulatsioon on niivõrd detailne ja tõelähedane, et reageerib igale sinu liigutusele ning need omakorda mõjutavad patsiendi seisundit, paneb see pingutama ja kaasa töötama samasuguse tõsidusega, nagu oleks tegemist reaalse protseduuriga,» lisas dr Margus. Simulaatori peal  harjutavad kätt kardioloogid, kardiovaskulaarkirurgid ja radioloogid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles