12 tervislikku sööki ja jooki, mis võivad paksuks teha

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui smuutile lisada ohtralt suhkrut, siis võib sellest tervislikust joogist saada tõeline kaloripomm.
Kui smuutile lisada ohtralt suhkrut, siis võib sellest tervislikust joogist saada tõeline kaloripomm. Foto: Panther Media / Scanpix

Kuigi tervislik toit on haiguste vältimiseks ülioluline, tuleks kaalulangetajal ka paljude tervislike toitudega piiri pidada.

Järgmised toidud ja joogid on väikestes kogustes küll kasulikud, kuid nendega liialdamine võib kergesti lõppeda kaalutõusuga, kirjutab Men’s Fitness.

1. Avokaado

Avokaado on supertoit, mille iga vili sisaldab ligikaudu kümme grammi kiudaineid ja kaks korda rohkem kaaliumit kui banaan. Kokku on avokaados üle 20 erineva mineraali ja vitamiini. Teadusuuringud on näidanud, et avokaado alandab kolesteroolitaset, vähendab diabeedi- ja vähiriski ning muudab naha tervemaks.

Siiski ei tohiks unustada, et südamele kasulikud monoküllastunud rasvhapped on rasvad. Seetõttu tuleks avokaadot tarbida mõõdukalt.

2. Pähklid ja mandlid

Ka pähklid on pungil südamele kasulikest rasvadest. Kui pähkleid süüa mõõdukas koguses, on need tervisele äärmiselt kasulikud. Kui neid aga pidevalt suurtes kogustes nosida ja sinna juurde ka paar klaasikest õlut rüübata, on tulemuseks paisuv õllekõhuke.

3. Valgubatoonid

Valgubatoonid võivad olla küll kommidest tervislikum vahepala reisil või pikal matkal, kuid kontorisse tööle minnes tasuks valkude saamiseks tarbida toite ja jooke, millesse ei ole lisatud suhkrut.

4. Tudengieine

Kuigi segu pähklitest ja kuivatatud puuviljadest võib esialgu tunduda tervisliku vahepalana, on seal sageli arutul hulgal suhkruid. Seetõttu on ka sellised segud mõistlik pigem hoida pika matka jaoks. Iga päev neid pakkide viisi nosida ei tohiks.

5. Kuivatatud puuviljad

Kõigi puuviljades leiduvate toitainete ja antioksüdantide panemine millessegi väga kergesti söödavasse võib küll esmapilgul tunduda hea mõte, kuid kuivatatud puuviljadele on sageli lisatud hulk suhkrut. Näiteks on kahes supilusikas rosinates sama palju kaloreid kui terves tassitäies vaarikates. Seetõttu on  värskete puuviljade söömine tunduvalt kasulikum.

6. Tume šokolaad

Suure kakaosisaldusega šokolaad sisaldab polüfenoolide nimelisi ühendeid, mis aitavad alandada vererõhku. Sellegipoolest ei tasuks selle maiustuse söömisest teha igapäevast harjumust, sest šokolaadis on ka küllastunud rasvhappeid ja suhkrut.

7. Gluteenivabad toidud

Gluteenivaba pitsa, makaronide või kookide kasuks otsustavad tänapäeval ka paljud inimesed, kellel ei ole gluteenitalumatust. Kuigi gluteenivabad toidud kõlavad esmapilgul tervislikumalt, on suures osas neist rohkem kaloreid kui gluteeni sisaldavates alternatiivides. Põhjuseks on maisitärklis, pruun riisijahu ja teised koostisosad, mida kasutatakse gluteeni sisaldava toidu koostise matkimiseks. Kes tahab kindla peale minna, võiks süüa hoopis toite, mis on looduslikult gluteenivabad, näiteks kinoad.

8. Toitainetega vesi

Toitainetega rikastatud vee reklaamijad võivad lubada imesid, nagu näiteks tervenemist elu kõige hullemast pohmakast või suurepärast keskendumisvõimet reede õhtul. Energiasüst, mille sellise vee joomisest saad, tuleb aga eelkõige seal leiduvast suhkrust, mitte väikesest kogusest B-vitamiinist ega elektrolüütidest. Seetõttu tasuks toitained saada toidust ja vajalik vedelik täiesti tavalisest, toitainetevabast veest.

9. Smuutid

Söögikohtades ja poes müüdavatesse smuutidesse on sageli lisatud šokolaadi, kookospiima ja teisi asju, mis teevad neist pigem magusa kaloripommi kui tervisliku joogi. Selleks, et smuuti tõeliselt mõnus ja tervislik oleks, tasuks seda valmistada kodus üksnes jääst, puuviljadest ja jogurtist.

10. Tuunikala

Tavaliselt on tuunikala tervislik toit, sest ühes kalas on keskmiselt alla 200 kalori, kõigest üks gramm rasva ja 42 grammi valke. Kui tuunikala aga salati sisse panna, siis võib sellest saada tõeline kaloripomm. Juba supilusikatäis majoneesi annab kümme grammi rasva ja 90 lisakalorit. Seega tasuks tuunikala süüa kas ühegi lisandita viilukese leiva peal või panna natuke tuunikalasalatit rohelise salati peale.  

11. Kohvijoogid

Tassike musta kohvi annab kõigest viis kalorit, kuid kui sellele lisada ohtralt piima, siis võib kohvi joomisest saada kaalutõusu põhjus. Näiteks on 0,3-liitrises täispiimaga tehtud caffe latte's juba enne suhkru lisamist ligikaudu 150 kalorit ja 7,5 grammi rasva. Kes kaalu jälgib, peaks seega kohvi sees terve tassi piima asemel piirduma tilgakese kohvikoorega.

12. Maitsestatud Kreeka jogurt

Kuna Kreeka jogurt on oma tervislikkuse tõttu populaarsust kogunud, siis on üha sagedamini müügil ka selle maitsestatud variandid, kuhu on lisatud arutul hulgal suhkrut. Väikeses pakis maitsestatud Kreeka jogurtis võib olla koguni pool soovituslikust päevasest suhkrukogusest. Selleks, et Kreeka jogurt ka tegelikult kasulik oleks, võiks eelistada selle algupärast, maitsestamata varianti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles