Värske uuring: suhkruasendaja võib olla suhkrust tunduvalt ohtlikum

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadusuuringud näitavad, et aspartaam on suhkrust veelgi kahjulikum.
Teadusuuringud näitavad, et aspartaam on suhkrust veelgi kahjulikum. Foto: Panther Media / Scanpix

Ameerika teadlaste hiirkatsed näitavad, et kunstlik magusaine aspartaam võib tõsta kehakaalu ja tekitada kroonilisi tervisehädasid.

Richard Hodin Bostonist Massachussetsi üldhaiglast ja ta kolleegid avastasid oma uuringus, et aspartaam võib häirida organismis neid protsesse, mis aitavad ära hoida põletikku, vahendab ERRi teadusportaal Novaator.

Teadlased toitsid 18 nädala jooksul ühte rühma hiiri rasvarikka toiduga ja tesit tervisliku toiduga, kusjuures mõlema rühma hiirtest osale anti lisaks aspartaami.

Need hiired, kellele anti ka aspartaami, võtsid kaalus rohkem juurde kui need, kes said ainult rasvast toitu. Tervislikku toitu söönud hiirtest oli aspartaami saanud hiirtel veresuhkru tase toidukordade vahel normaalsest kõrgem, mis viitab suhkurtõve ohule.

Teadlased avastasid ka, et aspartaam vähendab seedeelundeid ärritavaid toksiine neutraliseeriva ensüümi kogust, mille puudujäägi tagajärjeks võivad olla  väiksemad põletikud ja kroonilised haigused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles