Eesti teadlane: aia võib kujundada vähki või aidsi põdevale inimesele

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aed võib aidata tervenemisele kaasa.
Aed võib aidata tervenemisele kaasa. Foto: PantherMedia / Scanpix

Homme väitekirja kaitsev Maaülikooli doktorant toob välja, et maastik võib mõjuda tervendavalt ning näiteks aedu võib kujundada vastavalt inimese haigusele.

Maaülikooli doktorant Kadri Maikov rääkis, et maailmas suureneb huvi teadustulemuste järele, millest nähtub, kuidas füüsiline keskkond mõjutab inimese tervist ja heaolu. Tema sõnul on tervise edendamine loodusel põhinevate ravimeetodite ja keskkonna abil on suhteliselt uus uurimisteema. «Keskkonna mõju avaldub rohealade teadlikus kasutuses terviseedenduse ja rehabilitatsiooni valdkonnas – rohealad on sobiv keskkond taastumiseks ja energia saamiseks,» lausus Maikov. Ta lisas, et näiteks on võimalik kujundada aedu nii vähki, aidsi kui astmat põdevatele haigetele, samuti allergikutele ja ratastoolis olevatele inimestele.

«Eesti rohealasid saab käsitleda inimeste terviseallikana,»  selgitas Maikov. Ta lisas, et suure osa Eesti maastikest moodustavad metsad, kuid on vähe teada, milliseid maastikke inimesed taastumiseks eelistavad.

Doktoritöös loodi tervendavate aedade maastike hindamismeetod, millega vaadelda maastikku läbi roheruumide, ning kirjeldati karakteristikuid, mille abil on võimalik edasi välja töötada erinevate haigete vajadustele vastav mitmekülgsetest tervendavatest elementidest teekond, et mõjutada aia kasutajat emotsionaalselt ja ajaliselt. Lisaks määrati tervendav potentsiaal Tartu linna rohealadel ning selgitati välja ja kirjeldati metsavaadete eelistused Eestis, et edaspidi rohealasid senisest teadlikumalt taastumiseks ja energia saamiseks kasutada. 

Doktoritöö teemat annab tulevikus edasi arendada, uurides lisaks tunnetuslikule looduskeskkonnale ka looduslikke ja tehislikke elemente iseloomustavaid omadusi nagu kuju, värv, suurus ja tekstuur, konkreetsete taimeliikide raviomadusi ning sotsiaalset aspekti nagu aiapidamine ja muud tegevused.  

Näiteks rakendatakse tervendava aia ideed Sillamäe Narkorehabilitatsioonikeskuses seal viibivate klientide ravi toetamiseks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles