Sudocrem – vajalik igas koduapteegis!

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Kui maailmas on Dublini farmaatsiaprofessori ja proviisori Thomas Smithi leiutatud Sudocrem tuntud eelkõige tõhusa mähkmelööbekreemina, siis iirlaste rohukapis hoitakse seda hoopis kõigi pereliikmete nahaprobleemide leevendamiseks. Sudocremiga saab leevendada haavu, marrastusi ja pindmisi nahapõletusi, samuti mahendada aknest ja vistrikest, ekseemist, külmamuhkudest ja isegi lamatistest tingitud vaevusi.

85 aastat rahva lemmik

Iirimaad tutvustavates väljaannetes mainitakse Dubliniga seotud silmapaistvate faktide seas apteeker Thomas Smithi leiutatud antiseptilist nahakreemi.

1931. aastal Old Cabra Road rohuköögi tagaruumis tehtud mõjusat nahaärritusi vaigistavat võiet kutsuti alguses autori nime järgi Smithi kreemiks. 1940ndatel hakati aina menukamaks muutunud määret tööstuslikult tootma ja järgmisel kümnendil nimetati see Sudocremiks.

Ajaproovile vastu pidanud ja algupärase koostisega Sudocremi valmistatakse endiselt Dublinis. Nahka rahustavas salvis leidub tsinkoksiidi, bensüülalkoholi, bensüülbensoaati, bensüültsinnamaati, lanoliini, puhastatud vett, vedelat parafiini, parafiinvaha, mesilasvaha, mikrokristalset vaha, naatriumbensoaati, linalüülatsetaati, propüleenglükooli, sidrunhapet, butüülitud hüdroksüanisooli, sorbitaanseskvioleaati ja lavendli lõhnaainet.

Eelkõige imikutele

Ajapikku muutus kreem iseäranis populaarseks ämmaemandate seas, sest salv turgutab beebi õrna nahka, kuna Sudocremi jahutavad omadused leevendavad ühtlasi mähkmelööbest tingitud ebamugavustunnet ja nahasügelust. Lisaks moodustab vetthülgav kreemialus kaitsva kihi, mis ei lase ärritavatel ainetel (uriin ja väljaheide) nahaga kokku puutuda. Sudocremi peetakse Iirimaal ja Inglismaal parimaks beebide nahahooldusvahendiks.

Koolieelikutest teismelisteni

Mänguhoos juhtub lastega igasuguseid äpardusi, nad kriimustavad oma küünarnukke ja põlvi. Saadud haavu ja marrastusi on mõistlik pärast puhastamist ja enne plaastriga katmist tohterdada Sudocremiga!

Sudocrem rahustab ka pindmistest põletushaavadest piinatud hella ja valulikku nahka. Kõigepealt on oluline kahjustatud piirkond võimalikult kiiresti maha jahutada, hoides vigastatud kohta paar minutit külma jooksva vee all, kuni valu kaob, ja seejärel peab „põletust“ kreemitama.

Tervele perele

Nii laste, vanemate kui ka vanavanemate nahk väärib põhjalikku hooldust. Sudocremi võib kasutada naha niisutamiseks ja rahustamiseks ning kaitseks keskkonnatingimuste eest.

Ekseemi ehk dermatiiti – mis kujutab endast nahakuivust – võib esineda igas vanuses. Kerge ekseemi korral on nahk punetav, kuiv ja ketendav, vahel ka sügelev. Raskematel juhtudel võib ekseem väljutada eritist, tekitades koorikuid ja nahapind võib hakata veritsema.

Ekseemi aitab leevendada Sudocrem, mis mõjutab naha loomulikku niiskusesisaldust, on õrnalt jahutav ja sügelustunnet leevendav.

Pakaselistel päevadel võib varvastel, sõrmedel, kandadel, kõrvadel ja ninal esineda külmamuhke ehk nahapinna kerget turset. Sudocremiga saab pehmendada külmamuhkudest tingitud ebamugavustunnet.

Sudocremi soovitatakse ka lamatishaavade ehk lamatiste leevendamiseks, sest määre tekitab nahale infektsiooni eest kaitsva kihi. Lamatiste vältimiseks tuleb haige asendit sageli muuta või kasutada erilisi abivahendeid (pehmenduspadjad, madratsid jne).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles