Graafik: Eestis sünnib surnuna kolm korda vähem lapsi kui kümnendi eest

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik beebid esimest elunädalat üle ei ela.
Kõik beebid esimest elunädalat üle ei ela. Foto: Panther Media / Scanpix

Eestis suri eelmisel aastal enne seitsmepäevaseks saamist 70 beebit, mida on kolm korda vähem kui kümne aasta eest, kuid sellegipoolest on lapse kaotus iga pere jaoks traagiline sündmus.

Olukorda, mil beebi sureb pärast 22. rasedusnädalat või seitsme päeva jooksul pärast sündimist, nimetatakse perinataalsrumaks. Eestis juhtus seda eelmisel aastal 70 korral. Ametliku statistika järgi lisanduvad sellele veel 600–800  22-nädalase raseduse katkemist.

Beebi surm on traagiline sündmus perede elus ja raske ka toetavatele tervishoiutöötajatele. MTÜ Vaikuse Lapsed kinkis reedel toimunud ümarlaual haiglate esindajatele infomaterjalid, mille abil saavad haiglad paremini toetada peresid, kelle beebi on surnud üsasiseselt või vastsündinuna.

Reedel, 2.detsembril toimunud ümarlaual «Tugivõrk peredele ja meedikutele lapse üsasisese surma korral» anti haiglatele üle äsja valminud infomaterjalid toetamaks lapse kaotanud peresid nende leinateel. MTÜ Vaikuse Lapsed emade poolt algatatud ning mitmete spetsialistidega koostöös valminud infomaterjal koosneb raamatust, mis keskendub lapsekaotusleinale ning brošüürist, mis sisaldab praktilist infot seoses toimingutega pärast lapse surma. Ümarlaual arutasid haiglate ja teemaga seotud kutseorganisatsioonide esindajad, kuidas muuta tervishoiusüsteem toetavamaks nii perede kui ka töötajate suhtes, kes puutuvad kokku üsasiseste ja vastsündinud beebide surmadega.

«Oskuslik esmane tugi on vajalik selleks, et vanemad leiaksid tee tervenemisele ning et nad oleksid valmis hoolitsema nii olemasolevate kui ka tulevaste laste eest,» rääkis MTÜ Vaikuse Lapsed juhatuse liige Juta Palmeri.

 Eesti Perinatoloogia Seltsi juhatuse liige Birgit Suitsu sõnul on oluline arendada tugisüsteemi koostöös kõigi osapooltega, kes puutuvad kokku traagiliste olukordadega, kus beebi sureb üsasiseselt või vahetult pärast sündimist. «See on vajalik nii peredele, kui ka tervishoiutöötajatele, kellelt oodatakse oskusi, empaatiat ja delikaatsust selle väga raske teemaga tegelemisel,» selgitas lastearst Birgit Suits.

Eelmise aasta novembris toimunud ümarlaual kinkis Vaikuse Lapsed esmakordselt Eesti haiglate esindajatele mälestuskarbid, mis on toetavaks meetmeks peredele, kelle beebi on surnud üsasiseselt või vastsündinuna. Lisaks psühholoogilisele toele pakutakse ka mälestustekarbikest, mis antakse lapse kaotanud vanematele üle haiglas. Karbi eesmärgiks on aidata alustada leinateed ning koguda pisikese beebi kohta mälestusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles